Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Sverige måste stärka sin försvarsförmåga

Som konsekvens av det försämrade omvärldsläget har vi moderater lagt om i försvarspolitiken. Vi är helt övertygade om att Sverige måste stärka sin försvarsförmåga närma sig två procent av BNP i försvarsanslag. Därför föreslår vi, i höstens budgetmotion, att försvarsanslagen ska öka med ytterligare 9,6 miljarder kronor fram till 2020, detta utöver årets försvarsuppgörelse.

De senaste åren har varit turbulenta för vårt närområde med territoriella kränkningar och ett oförutsägbart Ryssland. Rysslands agerande, bland annat i Ukraina, har direkt ökat spänningarna i regionen. Den här utvecklingen kräver respons från svensk sida.

Debatt: Polisen går på knäna – nu behövs ett samarbete med försvaret

Sverige måste därför både stärka det egna försvaret och söka medlemskap i Nato. Därför vill vi gå upp mot två procent i BNP i försvarsutgifter. Detta är särskilt viktigt med tanke på att den svenska förmågan kommer att sjunka jämfört med den ryska efter 2020 om vi inte tillför mer resurser. Tvåprocentsmålet är också i linje med Natos rekommendation när det gäller försvarsutgifter. 

Det ska också vara glasklart att hela Sverige måste kunna försvaras. Särskilt viktigt kommer försvaret av Östersjön, och framför allt Gotland, att vara. Utöver Östersjön är exempelvis ökad försvarsförmåga runt Göteborg särskilt prioriterad. Vi behöver lägga fokus på förstärkningar inom såväl personal och materiel som på civilt försvar.

Om försvaret ska kunna utvecklas och växa kommer tillgången till personal vara central. För att försvaret ska kunna rekrytera och behålla kompetenta kvinnor och män vill vi se ett förstärkt förmånssystem för den anställda personalen.

Debatt: Värnplikt avgörande för militär förmåga

 I Västernorrland finns just nu bara hemvärnet kvar bestående av Ångermanlands och Medelpads bataljoner. Även hemvärnet bör se betydande förstärkning. Hemvärnet utgör i dag drygt 40 procent av Försvarsmakten. I takt med att säkerhetsläget har försämrats i Sveriges närområde har också försvaret av det egna territoriet blivit allt viktigare. Här spelar hemvärnet en central roll och bör därför fylla sina 25 000 befattningar. Vi bör även på sikt utöka hemvärnets numerär till 30 000.

Det finns även ett flertal saker som kan göras för att ge Hemvärnet mer kvalificerade uppgifter och modernt materiel. Sedan 2014 har Hemvärnet tilldelats granatkastare, något som ger förmåga till indirekt eld. Försvarsberedningen har även tidigare föreslagit att Hemvärnet skulle kunna utbildas och utrustas med luftvärn av typen Robot 70, något som vi moderater stöder.

Moderaternas sammantaga mål för försvarspolitiken är en ökad svensk försvarsförmåga. Detta kräver resurser och en öppen syn för utökade försvarssamarbeten. Vi måste se världen som den faktiskt ser ut och inte som vi vill att den ser ut. Det är därför vi moderater arbetar så hårt för ett stärkt svenskt försvar. 

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook 

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot, Västernorrland

Ledamot försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel