Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M) tar avstånd från rasistiskt uttalande

Moderaten Anita Edin ville ha dödsstraff "för vissa raser".
Nu fördömer hennes eget parti uttalandet.
– Jag skäms, säger riksdagskvinnan Eva Lohman (M).

I pausen under en rättegång uttryckte nämndemannen Anita Edin att dödsstraff var rätt för vissa raser men att det var någonting man inte fick säga, bara tänka.

Uttalandet fick domaren Kristina Svedberg att stoppa rättegången. Den kommer troligen att återupptas nästa vecka, men utan Anita Edin.

Nu riskerar hon dessutom att få sparken av tingsrätten från alla sina uppdrag som nämndeman.

– Vi ska ha en prövning av det här ärendet och höra de inblandade, och sedan beslutar vi om det kan bli fråga om att entlediga henne, säger Robert Schött, lagman vid tingsrätten.

Nämndemännen fungerar som lekmannadomare under rättegångarna. De tillsätts politiskt och Anita Edin utnämndes till jobbet av Moderaterna. Hon har bland annat varit fullmäktigepolitiker åt partiet i Timrå.

Hennes egna partikamrater har tagit illa vid sig av uttalandet, och vill inte ha kvar henne som företrädare.

– Jag tycker hon ska kliva av självmant som nämndeman. Uttrycker man sådana åsikter kan man inte ha några uppdrag i vårt parti, säger Moderaternas länsordförande Lena Asplund.

Eva Lohman, partiets riksdagskvinna från Sundsvall, påpekar att alla människors lika värde måste vara en grundprincip för alla som ska representera Moderaterna.

– Hennes uttalande är inte acceptabelt. Så får man inte säga. Jag skäms, säger Eva Lohman.

Även fullmäktigepolitikern Elin Nilsson markerar sitt avståndstagande.

– Jag fick avgångskrav från en partikollega efter att ha sagt att Sollefteå sjukhus bör läggas ner. I nyanserna av det så hoppas jag innerligt att vi fokuserar på att sålla ut vad som är helt vanliga politiska åsikter och vad som faktiskt inte är förenligt med moderata värderingar, säger Elin Nilsson.

Anita Edin själv har inte varit anträffbar för en kommentar.