Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Tusentals elever är hemmasittare – vi kan inte skjuta problemen framför oss

Över 5000 elever sitter i dag hemma istället för att gå till skolan som de borde. Det är inte så vi bygger en bra start i livet för våra barn, och skapar social rörlighet.

En god skolgång rustar våra barn med de kunskaper och färdigheter de behöver för att klara sig i livet. Så bygger vi livschanser, kompetensförsörjer Västernorrland och säkerställer att barn inte ärver sina föräldrars utanförskap.

Nyligen uppmärksammade Kalla Fakta de över 5000 hemmasittande elever som inte får den undervisning de har rätt till. Det är framför allt barn med olika diagnoser och särskilda behov som inte får det stöd de behöver. Istället blir de helt utan undervisning. Sveket från vuxenvärlden att redan som åtta- eller tolvåring  bli ställd vid sidan av får förödande konsekvenser.

Det är uppenbart att inkluderingstanken har gått för långt. Det var aldrig tanken med skollagen från 2011 att alla elever skulle inkluderas i samma klassrum. Tvärtom behöver det finnas flexibilitet för rektorer och lärare för att ge elever den undervisning och det stöd varje elev behöver.

Men även förändringar från staten är nödvändigt. Lärarutbildningen måste uppdateras så att alla lärare har kompetens kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Specialundervisning ska bedrivas av speciallärare, men grundläggande kompetens är ett minimum för att alla lärare ska kunna identifiera elevers behov och utmaningar.

Vi måste även ställa krav på att frånvaro hanteras från första timmen för att inte elever ska bli hemmasittande. Kalla Fakta lyfter fram elever med diagnos, men gruppen hemmasittare är mycket större än så. Gemensamt för alla är dock att frånvaro måste stoppas från första timme – oavsett varför en elev börjar falla ifrån. Att som idag, skjuta problem framför sig, gör dem bara större. Redan för två år sedan överlämnades en statlig utredning kring hemmasittande elever, som konstatera just detta. Ändå vägrar den rödgröna regeringen ta ansvar i frågan. Två år har gått utan att nödvändiga reformer genomförts. Tvärtom, senast i maj röstade regeringspartierna emot nödvändiga förslag som stärker elevernas närvaro i skolan.

Det är inte en acceptabel utveckling att tusentals elever ställs vid sidan av. Skolan ska möjliggöra livsdrömmar, inte grusa dem. Det behövs uppenbarligen en ny regering för att utvecklingen ska vändas.

Erik Bengtzboe (M), utbildningspolitisk talesperson Moderaterna

Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot Moderaterna Västernorrlands län

Viktoria Jansson (M), gruppledare för Moderaterna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel