Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Vi lägger fram ett krisstödspaket till landets lantbrukare

Annons
Maria Malmer Stenergard, Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade ett krisstödspaket under sitt besök på Kromsta Lantbruk i förra veckan. Bilder: Pär Fredin/TT / Stina Stjernkvist/TT

Sveriges lantbrukare gör ett fantastiskt arbete, bland annat genom en hållbar livsmedelsproduktion med god djuromsorg. I sommar har den allvarliga torkan dock slagit hårt mot landets lantbrukare. Krisen kräver att vi agerar här och nu. Därför lägger Moderaterna nu fram ett samlat krisstödspaket för att undvika en omfattande nödslakt och att gårdar tvingas lägga ner. Vi utgår från att Stefan Löfvens regering nu tar ansvar och möter dessa krav.

Krisstödet bör först och främst bestå av ekonomiskt stöd till lantbrukarna. Dessutom behövs regellättnader för att hantera torkan.

Fortfarande kan vi inte helt överblicka konsekvenserna av den allvarliga torkan. Men redan nu är det uppenbart att Sveriges lantbrukare måste få rejält med stöd. Torkan medför extra kostnader, samtidigt som viktiga intäkter uteblir på grund av förlorade skördar. Till hösten kommer det bli svårt att få tag på foder och strö. Risken är stor för en omfattande nödslakt.

Krisstödet bör först och främst bestå av ekonomiskt stöd till lantbrukarna. Dessutom behövs regellättnader för att hantera torkan. Alla berörda myndigheter, länsstyrelser, Jordbruksverket, Naturvårdsverket med flera behöver vända och vrida på varje möjligt undantag för att nu underlätta för bönderna.

Viktigast är att stoppa den planerade skattehöjningen på jordbruksdiesel. Moderaterna vill istället sänka dieselskatten, skriver två företrädare för Moderaterna. Bild: Andreas Hillergren/TT

Den allvarliga situationen visar också på något som Moderaterna länge har påpekat: att jordbruket i Sverige har mycket låga marginaler till följd av höga skatter och krångliga regler. Då blir det svårt att bygga upp en buffert som kan användas när till exempel torka slår till.

Bara under den här mandatperioden har Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen höjt skatten med 60 miljarder kronor. Det lägger en våt filt över jobb och tillväxt i hela Sverige. Krisstöd behövs just nu – men på längre sikt måste vi också se till att lantbrukarnas villkor förbättras.

Sveriges lantbrukare behöver besked och handlingskraft för att kunna planera framtiden. Vi uppmanar den rödgröna regeringen att genomföra förslagen i vårt krisstödspaket till landets lantbrukare snarast.

Viktigast är att stoppa den planerade skattehöjningen på jordbruksdiesel som planeras träda i kraft den 1 januari 2019. Moderaterna vill istället sänka dieselskatten. Med vår politik blir skatten på jordbrukarnas diesel 1 krona lägre per liter än om Socialdemokraterna får fortsätta styra.  Dessutom vill vi minska lantbrukets administrativa börda. Sverige ska inte införa onödiga särkrav.

Sveriges lantbrukare behöver besked och handlingskraft för att kunna planera framtiden. Vi uppmanar den rödgröna regeringen att genomföra förslagen i vårt krisstödspaket till landets lantbrukare snarast.

Maria Malmer Stenergard (M)

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Sten Bergheden (M)

Landsbygdspolitisk talesperson

Läs också:

Lantis och fattig? Lägg då Landsbygdspartiet på minnet till höstens val

Straffbeskattningen för bilister måste få ett slut

Vi behöver våra bilar – det är inte klokt hur mycket skatt vi betalar för drivmedel

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons