Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Må USA:s samtal med Iran bli lyckade

Annons

Flyktingvågen från andra sidan Medelhavet ställer EU-länderna och Sverige inför stora påfrestningar. I Sverige slås dagligen flyktingrekord. Men det gäller också andra länder. Det lilla tvåmiljonerslandet Slovenien har de senaste tio dagarna tagit emot 86500 människor, som ett resultat av att den ungerska högerregeringen stängt sina gränser. Snacka om att lämpa över svårigheter på andra. De anständiga krafterna i EU måste samla sig för gemensamma tag för flyktingmottagande och mot de högerextremister som nu gör sig breda.

Men utan fred i det Syrien som så många av flyktingarna nu kommer ifrån, blir alla lösningar enormt svårlösta. Problemet är att en fredlig lösning är avlägsen, och måste börja med att Isil (IS) besegras militärt. Dessutom driver militära lösningar ännu fler människor på flykt. I DN läser jag att ytterligare 130 000 har flytt från Syriens största stad Aleppo, sen regimen Assad gått till angrepp tillsammans med iranska trupper och med ryskt flygunderstöd.

Det finns dock ett par svaga ljuspunkter i sikte. Det ena sker i dag. Västmakterna plus länder som Turkiet och Saudiarabien, träffades redan i går i Paris. I dag hålls ett möte i Wien där också Ryssland och Iran deltar. Jag tror att det kommer att bli nödvändigt att nå resultat snabbt.

Och det finns vissa möjligheter. Ryssland, som är känt för att säga det ena och göra det andra, talar nu om att stödja även väpnad opposition till regimen Assad i den mån de inte är islamistiska extremister. Vad det betyder i verkligheten återstår att se.

Samtidigt visar man från amerikanskt håll en ökad öppenhet för att finna övergångslösningar kring den blodbesudlade diktatorn Bashar al-Assad framtida roll.

I en intressant kolumn i DN i tisdags av den amerikanske diplomaten Richard Haas från Council on Foreign Relations betitlad "Syna Putins spel i Syrien", betonar han att hur mycket Bashar än har att svara för, så talar mycket för att allt är bättre än att den regimen faller sönder. Han anser nämligen att regimens fall riskerar att utlösa ett folkmord med ytterligare miljoner på flykt undan ett Isil som då får säte i Syriens huvudstad Damaskus.

Haas är osäker på vad Rysslands president Putin egentligen vill uppnå. På egen hand kan de möjligen åstadkomma en någorlunda säker enklav kring de delar där regimens anhängare och folkgrupper, plus de ryska militärbaserna, finns.

Om å andra sidan Ryssland kan tänka sig en process där al-Assad avlägsnas från makten i ett senare läge, så kan en politisk process där Assads alawitiska bas och i bästa fall några sunnitiska grupper, kan få ett slut på inbördeskriget.

Haas rekommenderar en amerikansk tvåvägspolitik där detta är en del, och den andra är ökat stöd åt kurderna och "utvalda sunnitiska grupper" i kombination med ökat luftkrig mot Isil.

I bästa fall är detta den öppning världen väntat på. För att nå en lösning för Syrien måste all militär kraft sättas in mot Isil. Det gäller att se vilka som är huvudfienden och agera därefter! Om det ska bli möjligt måste USA och EU föra verkliga samtal med i första hand Iran, och efter den senaste månadens händelser, med Ryssland. Må samtalen i Wien bli lyckade.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel