Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine har gått ner 65 kilo på ett år

Som mest vägde 24-åriga Madeleine Metternich 122 kilo. Ett år efter operationen är hon nere på 57.

– Det är det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv. Det har varit ett jobbigt år men jag ångrar mig inte en sekund, säger hon.

Annons

Att halvera sin kroppsvikt är ingen enkel match, varken för kroppen eller själen, men nu kan Madeleine Metternich skörda frukterna av sitt beslut.

Hon har ett nyväckt klädintresse, söker bland annat jobb inom klädbranschen, tränar dagligen och vill gärna jobba med hälsofrågor i framtiden.

– Jag har gått från att ha en farlig fetma till att nästan vara undernärd. Jag har just varit på ettårskontrollen, alla värden är bra och nu ska jag inte gå ner mer i vikt. Jag mår jättebra i dag, säger hon.

Madeleines övervikt grundlades i gymnasiet. Då började hon jobba extra, fick egna pengar och unnade sig en del skräpmat. Hon lade snabbt på sig det ena kilot efter det andra och det stod också klart att hon hade problem med sköldkörteln.

– Jag har alltid varit aktiv och tränade handboll och red när jag växte upp, men i trean i gymnasiet vägde jag 95 kilo och då började jag med en pulverdiet. Jag gick ner tio kilo och sedan har jag pendlat fram och tillbaka, berättar hon.

Samtidigt ville hon inte inse hur illa det var ställt utan levde i en slags förnekelse.

– Jag fick exempelvis dåliga knän av övervikten, men det har blivit mycket bättre nu och det är en häftig känsla att kunna gå ut och springa, säger hon.

Madeleine kom till Sundsvall från Stockholm för tre år sedan. I samma veva öppnade hon butiken Ladyland.

Så småningom började hon diskutera en eventuell operation med sin läkare eftersom hon mådde allt sämre.

– Då hade hela min livssituation spårat ur. Jag bodde i butiken och körde taxi vid sidan av butiksjobbet och jag hade bestämt mig för att ta tag i mitt liv.

För ett år sedan var det dags. Då hade Madeleine på egen hand lyckats pressa ner vikten ett tiotal kilo. Operationen gick bra och tiden efteråt blev lindrigare än hon hade vågat hoppas på.

– De första dagarna kändes det som om jag hade träningsvärk i magen men det var svårt att få in rutiner när det gällde maten. Första månaden fick jag bara äta soppa, sedan puré och så småningom vanlig mat. Det svåra var att äta så ofta som varannan timme. Jag fick ställa en klocka för att det skulle fungera, berättar hon.

Kilona bokstavligen rasade av henne.

– Jag kunde gå ner mellan två och fyra kilo på en vecka. Innan operationen hade jag ett midjemått på 143 centimeter, nu har det minskat till 73, säger hon och visar skillnaden med hjälp av ett måttband.

Till det yttre har Madeleine genomgått en total förändring och det är även en mental utmaning. Människor hon känner ser förbi henne.

– Jag har inte ens känt igen mig själv när jag har tittat mig i spegeln. Under sommaren började jag isolera mig och jag hade alla symptom på utmattningssyndrom. Jag klandrade också mig själv för att jag hade låtit det gå så långt med övervikten. Jag hade väldiga humörsvängningar och drabbades av panikångest. Det gick så långt att jag fick söka hjälp, berättar hon.

Reaktionerna överrumplade henne.

– Jag har aldrig varit deprimerad förut. Det var så totalt främmande eftersom jag normalt sett är den mest positiva optimist man kan tänka sig.

I efterhand har Madeleine fått veta att depressioner ibland drabbar gastric bypass-patienter, men att det brukar gå över.

– Jag fick en del övningar som jag skulle jobba med och så kom jag i kontakt med en psykolog som jag har gått till, men nu träffar jag ingen längre, berättar hon.

Både familjen och vännerna har varit ett stort stöd. I takt med att det har krävts allt mindre klädstorlekar har också hennes kompisar skänkt henne kläder.

– Det har varit till stor hjälp. Min storasyster har alltid varit jättesmal och det var en enorm känsla när jag fick på mig hennes jeans. Mina kläder har förresten också donerats, berättar hon.

I julas hade Madeleine gått ner 56 kilo, lika mycket som systern väger.

– För att jag skulle få insikt i hur mycket jag hade vägt hoppade hon upp på min rygg och jag gick runt med henne. Det är helt sjukt hur jag har misshandlat min kropp.

Något som gör henne en aning bedrövad är bemötandet hon tidigare kunde få av främmande människor

– Folk är mycket trevligare mot mig nu. Det är faktiskt ganska sorgligt att man blir så bedömd efter det som syns på utsidan och att vikten spelar så stor roll.

Kroppen tycks också ha klarat av omställningen. Att huden har hängt med och dragit ihop sig är hon väldigt tacksam för. Det innebär att hon inte behöver operera bort någon överflödig hud. Det finns en viss risk för att hon kan drabbas av tarmvred och skulle den sortens magsmärtor uppstå kan det krävas läkarvård. Dumpnings är en annan fysisk reaktions om drabbar många som genomgått en gastric bypass-operation. Symptomen liksom sköljer över den drabbade och det kan handla om illamående, snabb puls, diarré magkramper och yrsel. För att den risken ska elimineras är kosthållningen viktig, liksom att maten tuggas ordentligt.

Men operationens baksidor kan enligt Madeleine inte jämföras med fördelarna. Ett år efter operationen känner hon sig starkare och mer tillfreds än på mycket länge. Hon har kommit i balans när det gäller mat och träning och hon ser fram emot att börja jobba igen.

– Det skulle vara så roligt att jobba med kläder och att hjälpa människor hitta sådant som gör att de känner sig bekväma.

Madeleines operation och återhämtning har också inspirerat ett par av hennes gamla vänner som troligen ska genomgå samma ingrepp.

– Kan jag vara ett positivt exempel och påverka andra så vill jag gärna göra det. Och ja, jag känner mig vacker. Det är en skön känsla. Jag är bara 24 år och jag var så rädd för att jag skulle drabbas av diabetes tidigare. Det här kommer sannolikt att förlänga mitt liv, säger hon.

Fotnot: Madeleine skriver själv om tiden efter operationen på: blarfies.blogg.se