Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madonna intar Stockholm för första gången

Stjärnor kommer och går men Madonna består. I helgen kommer popdrottningen till Sverige för sin första konsert i Stockholm – någonsin.
Men är hon fortfarande en relevant popartist?

Det har gått över 30 år sedan Madonna Louise Ciccone fick sitt stora genombrott. Sedan dess har hon sålt över 300 miljoner skivor över hela världen och inspirerat flera generationer av moderna popstjärnor.

– När hon slog igenom, strax före mitten av 80-talet, var utbudet inte lika stort. De som blev stora då blev ju gigantiska och hade en sådan otrolig påverkan. Det fanns inte plats för så många på en och samma gång, säger journalisten Maria G Francke som skrivit den svenska biografin "Madonna".

Där stora kommersiella popstjärnor ofta har haft betydligt kortare karriärer än stora rockband har Madonna också lyckats hålla sig kvar på toppen ovanligt länge. I dag är dock hennes status som nyskapande artist inte alls lika stark som den en gång var.

– Intresset för henne höll i sig väldigt länge, men vid millennieskiftet hände det något. Nu är artister som Beyoncé, Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry och Taylor Swift mycket större än vad hon är, säger Maria G Francke.

Det märks inte minst när man tittar på skivförsäljningen. I dag säljer visserligen inte någon artist lika många album som Madonna gjorde under storhetstiden men skillnaderna är ändå enorma. Hennes senaste album "Rebel heart" har inte ens sålt i en miljon exemplar samtidigt som Taylor Swifts fjolårsplatta "1989" har sålt i nära nio miljoner exemplar.

Samtidigt drar Madonna fortfarande in oerhört mycket pengar på sina turnéer. Hennes förra världssväng, "The MDNA tour", var den mest inkomstbringande turnén i världen 2012 – den slog bland annat Bruce Springsteens och Lady Gagas turnéer med råge.

Förklaringen till det stavas nostalgi.

– Även om det är mycket som skiljer dem åt tror jag att man kan sortera in henne bland sådana som Rolling Stones och Bob Dylan. Alla de här som åker runt på delvis gamla meriter, säger Maria G Francke.

Ändå försöker Madonna fortfarande ligga i framkant. När hon den 14 november uppträder på Tele2 Arena i Stockholm är det med nya låtar producerade av Avicii och Diplo i bagaget.

– Jag tycker ändå att hon i dag är mer relevant som förebild än musikaliskt. Just för att hon inte ger upp även fast hon får väldigt mycket skit. Hon hade kunnat hålla på med sin konstsamling och ägna sig åt välgörenhet på heltid men hon gör inte det, säger Maria G Francke.

Linus Brännström/TT / Matilda Källén/TT