Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffian finns överallt

Annons

Den italienska maffian är naturligtvis inte en isolerad del av samhället.

Det är snarare tvärtom.

Den finns närvarande i det dagliga livet på ett sätt som kan vara svårt för oss att förstå, inte minst i det hur den arbetar sig in i både det parlamentariska systemet och den offentliga sektorn. Nu senast när jag besökte Sicilien råkade jag av en slump komma i närheten av en domare som uppenbarligen var utsedd till att leda ett mål mot en medlem i den lokala maffiastrukturen. Domaren var inte bara skyddad av livvakter utan av i princip en egen armé med tillhörande bilar, avspärrningar, tunga vapen. Det är – visar erfarenheten – ett livsfarligt arbete att försöka bekämpa maffian. I Fabrizio Gattis nu utkomna bok ”Peståren” får vi en detaljerad inblick i både hur maffian arbetar men också hur den öppna och slutna delen av rättsväsendet försöker bekämpa kriminaliteten. Men också är en del av den.

Gatti gör det dels genom att rent konkret beskriva rättsfall men också genom att återskapa – i en slags litterär journalistisk form – medvetandet hos en del av människorna som ingår i maffian. Han myntar begreppet Casa Nostra istället för Cosa Nostra, just bara för att visa att detta är en kriminalitet som äger rum på hemmaplan, och det på så många olika samtidiga nivåer. Vi följer huvudpersonen Rocco från hans tid som kokainstinn försäljare av droger till slutskedet, där han för att hämnas sin mördade bästa vän blir en angivare hos polisen, en levande död. En pestsmittad.

Det är bland annat genom honom som vi får ta del av hur maffians soldater och olika hantlangare arbetar, men lika viktigt blir romanens mer dokumentära avsnitt där vi får se hur maffians kriminalitet är en del av systemet, inte minst en del av rättsväsendet. Den finns både på individnivå där exempelvis en högt uppsatt polistjänsteman levererar subtila varningar, men också som just ett system där man på olika sätt skyddar topparna i maffian. ”Peståren” är skriven på intensivt flödande prosa som närapå böljar och brusar fram, det är omöjligt att inte känna författarens vrede och frustration. Hans arbetsmetod är både litterär och dokumentär. Han använder sig av romanens form men saknar romanens fiktionalitet, istället låter han mer eller mindre verklighetsbaserade inslag genomsyra texten. ”Peståren” är en värdefull bok, inte bara för den som vill få en klarare helhetsbild av hur maffian arbetar utan också för den som vill ta del av ett stycke fascinerande samtidshistoria.

Översättaren Margareta Zetterström har också försett boken med ett antal mycket värdefulla noter som enkelt och snabbt förklarar en del grundbegrepp inom maffian. Kort sagt en både viktig och angelägen bok, skriven i ett raseri som känns oerhört uppfriskande – för det Gatti ytterst gör är att kräva att allas vårt människovärde skall respekteras, invigd eller inte.