Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maitraiders arrangerar melodifestival

Bandet Maitraiders och studieförbundet Bilda ska tillsammans arrangera Sveriges första Melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar.
Musikschlaget heter tävlingen som körs i Sundsvall i november.

Annons

– Vi gör det här för att visa att handikappade är lika mycket värda som andra människor. Med tanke på att det aldrig har arrangerats något sånt här tidigare tyckte vi det skulle vara kul att prova på, säger Klas Ersson, gitarrist i Maitraiders.

Maitraiders är ett kooperativt band med åtta medlemmar där alla har någon typ av funktionshinder och man spelar i huvudsak rock/dansmusik. Tanken på att dra igång en tävling föddes när Mairaiders 2006 deltog i en europeisk melodifestival för handikappade i Aten.

– Då kände vi att vi aldrig har haft något sånt här i Sverige och att vi borde börja köra det nu, säger Klas Ersson.

Tävlingen är ett samarrangemang med studieförbundet Bilda, som sökte och fick loss 110 000 kronor i bidrag från landstinget.

– I och med pengarna så har vi grundplåten och det känns jättebra och väldigt tryggt, säger Olle Norberg, konsulent på Bilda.

Men även om tävlingen ekonomiskt sett är i hamn, kommer man att söka sponsorer för att ytterligare kunna sätta guldkant på tävlingen som hålls den 5 november på restaurang Aveny.

– Det här ska bli en glamourafton. Det ska inte vara lågbudget, utan röda mattan och limousiner, säger Torbjörn Åberg, som är anställd av Sundsvalls kommun och handledare åt Maitraiders.

När "riktiga" melodifestivalen kommer till Sundsvall med Andra chansen om några veckor hoppas man även få vara med bakom scenen för att se och lära.

Förhoppningen är också att man sedan ska arrangera Musikschlaget varje år.

Melodifestival betyder massa skandaler i kvällspressen också, hur ska ni fixa fram det?

– Nej, här blir inga skandaler, säger Klas Ersson.

Annons