Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maj-Lis minns sitt barndomshem på Klampenborg

På Klampenborg existerade ett samhälle för sågverksarbetarna. Maj-Lis Edholm flyttade från ön 1936 och minns hur de första barndomsåren på den lilla ön var.

– Det fanns en konsumbutik som jag brukade gå och handla i åt mamma, säger hon.

Maj-Lis Edholm far och mor kommer ursprungligen från Hälsingland och till Klampenborg flyttade de från Ljustadalen. Som så många andra fick Maj-Lis pappa jobb på sågverket och därför flyttade familjen in i en av arbetarbostäderna som fanns på den lilla ön strax utanför Essvik i Njurunda. Där föddes sedan Maj-Lis och hon bodde kvar på ön tills hon var sju år gammal.

– Jag gick i Essviks gamla skola i två månader innan vi flyttade till Juniskär, minns Maj-Lis som i dag är 80 år gammal.

Annars fanns det en skola på Klampenborg också och vid den vita byggnaden som den största av arbetarbostäderna hette låg det en slöjdsal för pojkarna. Maj-Lis och hennes familj flyttade från Klampenborg 1936 och då var hon sju år gammal. Efter det blev det inte så många turer till det gamla barndomshemmet.

– Det fanns ju inga bilar på den tiden så det blev inte av, säger hon.

När Maj-Lis blev lite äldre brukade hon däremot åka ut till Klampenborg för att bada. Och minnen från tiden på ön har hon fortfarande kvar. Hon kommer i håg att det fanns en konsumaffär på Klampen och där brukade hon gå och handla åt mamma. Hon kommer också ihåg hur hon och en kompis sprang ner till kolbåten och lekte. När de sedan kom hem var de alldeles svarta fick de tillsägelse av mamma. Men efter andra turen till kolbåten blev det andra toner.

– Då fick jag stryk inför grannarna. Man fick ju slå barn på den tiden, förklarar Maj-Lis.

Nu är Klampenborg sedan flera år ett naturreservat och det finns pelare med bilder på de gamla byggnaderna utplacerade lite här och där. Njurundabon Elfon Finnström har också skrivit en bok om Klampenborg och den brukar Maj-Lis läsa. Men mest av allt lever de egna minnena kvar och när hon vandrar omkring i det gamla sågverkssamhället på ön väcks de till liv igen.

– Här bodde vi och där fanns det en gammal jordkällare. Det minns jag så väl, säger Maj-Lis Edholm och vandrar vidare på den igenväxta ön som vid förra seklets början inhyste sågverksarbetare och deras familjer.