Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majid släpps – inte längre misstänkt

Mutar Muthanna Majid släpps. Mannen är inte längre misstänkt, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.
Säpo vill nu kunna avfärda att ett attentat skulle begås i Sverige.

Advokat Ola Salomonsson säger att han är glad för mannens skull.

– Han är inte längre misstänkt vilket är ett viktigt budskap till det svenska folket, kan jag säga, säger han till Ekot.

– Förundersökningen fortsätter och vårt arbete just nu syftar till att vi ska kunna gå till botten med och helt kunna avfärda ursprungsinformationen. Det finns flera oklara omständigheter i utredningen som vi arbetar vidare med, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Kompletterande förhör ska nu hållas med flera personer. Syftet är enligt Säpo att helt kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige.

"Det som inträffade beskriver tydligt dilemmat för alla säkerhetstjänster där man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild", skriver Säpo i ett pressmeddelande. Ursprungsinformationen var av allvarlig karaktär, skriver Säpo och hävdar att "det var viktigt att agera mycket snabbt så att Polisen kunde vidta skyddsåtgärder".

Hotnivån för Sverige är dock oförändrat hög. "Bedömningen består av fler beståndsdelar än den konkreta information vi hade vid tillfället för nivåhöjningen".

Mutar Muthanna Majid greps i torsdags på ett asylboende i Boliden. I förhör har han varit "redig och klar" enligt hans advokat Ola Salomonsson.

Fallet har väckt en rad frågor om Säkerhetspolisens agerande. Varför skulle exempelvis en jihadist leva öppet om han har ont uppsåt?

Strax innan beskedet från åklagaren kom sade Salomonsson att han inte var helt klar över vad som skulle ske om Majid skulle släppas.

– Jag kan tänka mig att om han åker tillbaka till Boliden är det många som står där och filmar och fotar och vill prata med honom. Jag tror inte att det kommer att ske, sade Salomonsson på morgonen.

Advokaten påpekade att hans klient skulle vara mycket utsatt om han släpptes.

– Det är naturligtvis olyckan med ett sådant här gripande, med en sådan här rubricering i dessa dagar dessutom.

Majid säger sig komma från Mosul i norra Irak som kontrolleras av den brutala extremiströrelsen Islamiska staten (IS).