Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maken till den omkomna polisen: Jag skuldbelägger ingen

För en vecka sedan omkom 26-åriga polisen Madelene Westlund i tjänsten.
Maken Jonas Westlund berättar nu om sin livskamrat – och vad som hände den där torsdagsmorgonen.
– Klart jag funderar. Men jag skuldbelägger ingen, säger han.

Annons

Läs också: Polisen som dog var från Ö-vik – flaggan på halvstång utanför polishuset

Det har gått nästan en vecka sedan olyckan i Fredrika, där Madelene Westlund omkom efter att polisbilen hon och en kollega färdades i körde av vägen.

Vi möter maken, 30-åriga Jonas Westlund, i EFS-kyrkan i Örnsköldsvik, där både han och hustrun Madelene varit aktiva sedan barnsben. Med är även vännen Johanna Lundström, lärare och även hon aktiv i kyrkan.

Det blir ett samtal, som präglas av minnen och känslor.

– Min och Madelenes familjer kände varandra sedan lång tid tillbaka. På den vägen är det – och för fyra år sedan blev vi ett par, säger han.

När Jonas fick dödsbeskedet den där torsdagsmorgonen hade han precis kommit till sin arbetsplats, som snickare.

– Jag hade redan hört att det var en polis som hade förolyckats, men jag kunde absolut inte tänka mig att det var min Madelene. Inte ens när jag såg att det kom två poliser till min arbetsplats förstod jag vad det var frågan om.

– Allt känns fortfarande så overkligt – precis som det gjorde vid det tillfället, säger han.

Kamraten Johanna Lundström berättar att Madelene var en mycket omtyckt person – både inom kyrkan och på sidan om. Något som även bekräftas i polishuset, där sorgearbetet har tagit väldigt hårt på kollegorna.

– Madelene hade hjärtat på rätta stället och hon var en fin förebild för alla. Hon berörde verkligen, säger Johanna Lundström och tillägger att hon var en sådan där människa som kunde göra skillnad i alla sammanhang.

– Hon var socialt kompetent och inget var omöjligt för henne, säger hon i nästa andetag.

– Ja, det satt aldrig fast. Jag tror polisyrket var rätt jobb för henne, säger maken, som mitt i sorgearbetet kan dela med sig av vem hans fru var.

– Madelene var väldigt, väldigt duktig på att möta människor. Om jag kom hit till kyrkan en söndag och hon var på sitt jobb, dök alltid syskonbarnen på mig och undrade var hon var?

– Hon var populär och en sådan som alltid ställde upp när hon kunde – hon var engagerad och otroligt positiv – och var ofta glad och skrattade, säger han.

Om polisyrket på något sätt var hennes drömyrke låter Jonas vara osagt, men han tror att hon växte in i yrket.

– Hon hade gått bibelskola, jobbat på Café UH, Solbacken, var väldigt engagerad i Pannkakskyrkan, konfirmandläger och ungdomsverksamhet. Sedan sökte hon till polishögskolan och kom in. Som polis hade hon jobbat i fyra och ett halvt år, inklusive aspiranttiden.

Om det som har hänt säger han ännu en gång att han inte vill skuldbelägga någon – trots att olyckan självklart har skapat funderingar.

– Jag känner ingen ilska och ser det som har hänt som en olycka. Polisen har varit jättebra mot mig. Jag har fått veta det jag vill veta.

– Jag känner enbart sorg efter det som har hänt, säger han.

– Och jag har fått väldigt fin stöttning av familj och vänner – och inte minst församlingen.

– Det var mer än 300 personer här i söndags på gudstjänsten, säger han.

Sedan berättar han att det var den 8 november för fyra år sedan, som han och Madelene blev ett par – och att de även förlovade sig året efter på just den dagen.

– Och nu hölls minnestalet i kyrkan samma dag – fyra år senare. Det känns konstigt och tungt, säger han.

Till sist berättar Jonas Westlund att all stöttning i sorgearbetet värmer, men att det snart också kommer en vardag.

– Jag vet att jag aldrig får tillbaka Madelene igen, men det hjälper inte att ställa frågan varför. Jag har en oerhörd tröst i min tro och att Madelene har det bra där hon är – och att det är vi som lider av saknaden av henne.

– Någon gång kommer vi att träffas igen, säger Jonas Westlund.

Läs mer:

Dödskraschen i Fredrika: Därför kunde biljakten pågå så länge

Polis dog vid biljakt – nu inleds förundersökning om tjänstefel