Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklare i Sundsvall prickas för fusk med husaffärer – senila åldringar förlorade en miljon

En mäklare i Sundsvall varnas efter flera tveksamma villaförsäljningar.

Mäklaren anklagas för att ha lurat ett äldre par på en miljon kronor vid ett husköp, för att ha sålt ett hus med dolda fel, och för att ha trissat upp ett huspris genom att själv lägga bud på det.

ST har skrivit om mäklaren tidigare efter en av de tvivelaktiga husaffärerna. Den gången skulle mäklaren hjälpa ett äldre senildement par med att sälja sin villa i Sundsvall.

För Plus-kunder: Mäklare i Sundsvall stäms – anklagas för att ha lurat pensionärer på miljonbelopp vid villaköp

Huset värderades först till 3,5 miljoner kronor, men mäklaren förmedlade aldrig någon försäljning utan köpte det istället själv för ett rejält underpris – 2, 5 miljoner kronor.

Mäklarens chef, på en ansedd mäklarfirma i Sundsvall, upptäckte försäljningen och misstänkte att de senildementa husägarna hade blivit lurade.

– Det är helt oacceptabelt. Vi har lämnat över alla dokument till polisen och stängt av personen från jobbet, sade chefen till ST när misstankarna uppdagades förra året.

Chefen anmälde mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen som har utrett ärendet. Inspektionen varnar nu mäklaren för fem felaktigheter, bland annat för att denne åtagit säg mäklaruppdraget utan att försöka sälja huset vidare.

Sedan tidigare har polisen även inlett en förundersökning i ärendet, där mäklaren misstänks för trolöshet mot huvudman och bedrägeri.

Vid ett annat tillfälle, vid en annan husaffär, anklagas mäklaren för att ha sålt ett hus som var fullt av fel, bland annat lutande golv och övermålade fuktskador.

I det fallet får mäklaren en varning för flera oklarheter i köpekontraktet.

Vid en tredje husaffär anklagas mäklaren för att ha trissat upp ett pris genom att själv lägga ett bud på villan som skulle säljas. När köparna som vann budgivningen begärde ut en lista på vilka som varit med och bjudit på huset, visade det sig att det inte fanns någon. De hade bjudit mot sig själva.

Även i det fallet varnas mäklaren, för att denne inte kunnat presentera någon lista på de andra budgivarna.

För Plus-kunder: Allt fler mäklare anmäls för fusk vid husköp

ST har sökt mäklaren för en kommentar men denne har tyvärr inte varit anträffbar. Under fastighetsmäklarinspektionens utredning har denne förnekat alla anklagelser om felaktigheter. Mäklarens advokat Jerker Öhrfeldt försvarar också sin klient:

– Mäklaren förnekar brott. Det finns inga olagligheter i fastighetsaffärerna, har han tidigare sagt till ST.

Läs också: Försvarar husmäklaren som anklagas för att ha lurat pensionärer: "Inga brott har begåtts"