Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målande friskvård

Området utanför lekterapin på barnkliniken har sett likadan ut sedan Sundsvalls sjukhus byggdes.
Nu får platsen ett lekfullt ansiktslyft av konstnären Erik "The Dirty Elmo" Lindström.
– Det är inte bara mediciner som gör en frisk, säger han.

Det började med att en arkitekt skulle titta på området precis utanför barnkliniken på Sundsvalls sjukhus. Det är det området som de sjuka barnen kan tillbringa sin tid utanför sjukhussängen. Bland annat kommer nya leksaker och mjuk asfalt tillkomma.

I samma veva kontaktade lekterapeuten Maria Henning-Mäki Erik Lindström och frågade om han ville hjälpa till.

– Vissa grejer handlar inte om pengar och det är inte bara mediciner som gör en frisk, säger han.

Erik Lindström ställde upp för en bråkdel av vad han brukar ta betalt och sedan har Sjölanders måleri ställt upp med grundmålningen, Fresks med färg och Ramirent med ställningar helt gratis.

Erik Lindström har tidigare gjort den stora väggmålningen i Skönsberg som syns från E4. Även om det är lite fler vinklar att pryda så tycker han inte att arbetena skiljer sig så mycket åt.

– Jag vill att målningen ska dels gå ihop med skogen och sedan ska den ge ett varmt intryck. Om det bara hade varit barn upp till sju år hade det räckt med glada figurer, men nu är det ungdomar också så jag vill att det ska funka för alla åldrar.

Han började sitt arbete för en dryg vecka sedan och har varit tvungen att anpassa sig till de blöta väderförhållanden men nu börjar det ta form. Men han hade inte något färdig skiss framför sig.

– Jag hade förberett lite i datorn och ville ha en skogsrelation, men sedan har det fått växa fram under tiden. Jag låter platsen berätta och tar in omgivningen. Det är viktigt med en helhet, att allt funkar bra tillsammans.

Det är lätt att känna igen The Dirty Elmos stil som han har skaffat sig under åren med hans signifikanta figurer och jordnära färger.

– Figurerna är hela mänskligheten och trädstammarna symboliserar att vi är i naturen, säger han.

Jerker Ullerstam 060–197265 jerker.ullerstam@st.nu