Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målare föll handlöst från Merlo slott – nu får arbetsgivaren böta hundratusentals kronor

Målaren tappade balansen och föll ut genom ett fönster. Ett fall på fem meter där mannen först landade på ett tak och sedan ner på marken. Han bröt flera ben i kroppen och var sjukskriven länge efter incidenten.
Nu får företaget som mannen var anställd av böta 350 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Det var hösten 2015 som mannen målade fönsterkarmar på Merlo slott utanför Timrå.

Under målningen stod mannen i den 60 centimeter breda fönstersmygen och saknade såväl fallskydd som fallskyddsutrustning.

Han tappade då, av okänd anledning, balansen och ramlade ut genom ett öppet fönster. Först föll han ned på ett tak sedan vidare ned på marken. Fallhöjden var omkring fem meter.

Mannen ska bland annat ha brutit lårbenet och fått frakturer i axeln, underarmen, handlederna och revbenen. Han ska ha varit sjukskriven länge efter olyckan.

Nu ska det ansvariga företaget betala 350 000 kronor i företagsbot, enligt ett strafföreläggande om arbetsmiljöbrott som utfärdats av en åklagare.

Enligt strafföreläggandet har företaget visat oaktsamhet genom att arbetsplatsen inte haft fast fallskyddsutrustning.

Företaget kritiseras också för att det inte funnits rutiner och instruktioner för arbetsuppgiften i delar som rör säkerheten. Mannen ska inte heller ha fått information om riskerna med arbetsuppgiften.

I föreläggandet står det att om ansvarig företrädare för bolaget låtit undersöka arbetsförhållandena och bedömt riskerna hade olyckan med stor sannolikhet inte inträffat.

FLER NYHETER:

Annika färgsätter allt – till och med diskmaskinen: "Färg är som vitaminer för mig"

För Plus-kunder: Efter överfallet i Birsta – drabbade busschauffören: "Haft svårt att sova"

Sofia Mirjamsdotter: Varför skulle Mattias Karlsson be om ursäkt?

För Plus-kunder: Misstänkte mannen hade avsikt att döda – anhållen efter brutala attacken i Sundsvall

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.