Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målarkurs med mersmak

En solros växer fram, ett havslandskap tar form, en pudel får ögon och två katter färgas.

I helgen har det hållits välbesökt målarkurs i Skatan, Njurunda.

Konstintresserade Skatanbor tog färger och penslar i egna händer och startade en målargrupp. De träffas lite nu och då, målar, lyssnar till föreläsare, fikar och lär känna varandra.

– Jag hade stor lust att måla, men ville inte åka in till stan. Vi som bor i Skatan vill inte det, säger initiativtagaren Solveig Mossing med ett skratt.

Eftersom kursutbudet i trakten var skralt blev det till att ta initiativ.

– Jag drog igång det här. Jag ringde min lärare som slutat på Medborgarskolan och hon ville komma, säger Solveig Mossing.

Så blev det. Och i helgen har gruppen fått hjälp av Karin Rolén Nordstrand att utveckla sina färdigheter.

– Många här var redan duktiga, men det är klart att det är skillnad på utvecklingsnivå och tekniker. Det som är bra är att man kan få lust av att se vad andra gör och våga testa nytt, säger Karin Rolén Nordstrand.

Hon går runt och tipsar om förbättringar, ett tak får ny lutning, en färg blir nyansen ljusare.

– Jag har aldrig målat akvarell tidigare, nu har jag lärt mig färgcirkeln och hur man blandar, säger Margareta Sjöbom som har ett skogs- och havslandskap framför sig.

Efter att ha målat ett blått fält tar Johan Eklund resolut upp sin påbörjade bild och lutar den så att färgen rinner.

– Jag lutar för att göra himmel, förklarar han samtidigt som himlen faktiskt breder ut sig.

Ett glittrande hav ligger vid sidan av himmelsbilden, Johan Eklund har använt sig av en ljusstump för att få till det där glittret i vattnet.

– Det här gör att man kommer igång, det är kul att få lite goda råd och se andra sidor av folk här, säger Margareta Sjöbom.

– Man träffar en del folk som man normalt inte träffar, fyller Roland Zetterberg i.