Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Målarprinsen" Eugen blev berömd – nu väntar vi på prinsessan Eugenie

Prins Eugens faster, prinsessan Eugenie, var en mycket begåvad tecknare. Men medan brorsonen blev berömd har mycket litet sagts om eller visats av Eugenies talang, skriver Bertil Lindström.

Ingela Tägils bok "Näktergalen. En biografi över Jenny Lind" innehåller ett antal teckningar, där ”näktergalen” avbildas som skådespelare/sångare på Stockholmsoperan. Den som läser Tägils bok kan beskåda prinsessans teckningar på sid 87 – 88, 138 och 144.

Några av dem ritade prinsessan 1840 – hon föddes 1830. Ett tioårigt barn kunde – som åskådare och lyssnare på operan – rita detta! Kung Oscar II:s syster, faster till Oscar II:s son, prins Eugén, visade här prov på stor begåvning.

Med all rätt har prinsens tavlor blivit berömda. Nog borde det vara dags att också prinsessans teckningar blev uppmärksammade!

Bertil Lindström