Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman om Polarpristagaren: "Hon är operavärldens Usain Bolt"

Den italienska sopranen Cecilia Bartoli, med ett "röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet", delar årets Polarpris med svenske låtskrivaren och producenten Max Martin. Juryn överraskar genom att för första gången ge priset till en låtskrivare.

– Tack så mycket, det är en ära. Vi ses i Stockholm i juni, sade Max Martin i en videohälsning efter offentliggörandet.

Max Martin blir också den förste svensken att få priset i populärmusikklassen. "Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken" skriver juryn i sin motivering.

Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, som även hon är Grammy-nominerad i år, får priset för sin förmåga att utveckla sången som konstart. Inom operamusiken är hon lika framgångsrik som Max Martin är inom sitt fält.

- Vilken fantastisk överraskning. Jag är djupt hedrad. Det här fantastiska priset handlar om passion för bra musik utan gränser, säger Bartoli i en videohälsning.

Med Martin som pristagare utvidgar juryn sitt urvalsfält i populärmusikklassen till att omfatta inte enbart artister utan också låtskrivare och producenter. Det är dessutom en yrkesperson som i allra högsta grad är i ropet när han får priset.

Genom att utse Max Martin till pristagare visar Polarprisjuryn prov på nytänkande och att de är i kontakt med samtiden, säger Linda Nordeman, musikredaktör på P3:

– Det är jättespännande. Det finns så oerhört många som kan få priset, men det här öppnar för ett helt annat tänk än tidigare. Det sätter fokus på fler än bara dem som står bakom mikrofonen. Dessutom tycker jag inte att det har varit så nutida pristagare tidigare, så det här känns fantastiskt kul.

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel "Baby one more time". Sedan dess har han på ett exempellöst sätt lyckats behålla sin position som en av världens mest framgångsrika låtskrivare.

Jenny Berggren samarbetade med Max Martin under sin tid i popgruppen Ace of Base. Hennes reaktion på att Martin tilldelas Polarpriset är ett kort "äntligen".

– Det är en människa jag unnar all framgång. Det är väldigt roligt att det är just han. Vi träffades när vi var 21 och gick in i studion tillsammans. Han var verkligen så fantastiskt duktig. Det är väldigt få saker han inte kan, säger Jenny Berggren.

Hon säger att hemligheten bakom Max Martins framgångar är en intuitiv förmåga att veta vad publiken vill ha.

– Han är väldigt duktig på människor egentligen, han är duktig på att veta vad de behöver höra. Sedan är han väldigt musikalisk. Han har både hjärta och hjärna när det gäller musik.

Max Martin har skapat internationella superhits åt bland andra Katy Perry, Maroon 5 och Taylor Swift. Med låten "Can't feel my face", framförd av The Weeknd, fick han i augusti förra året sin 21:a förstaplacering på den amerikanska Billboard-listan. Bara den tidigare Polarpristagaren Paul McCartney och John Lennon har noterat fler Billboard-ettor.

Svenske låtskrivaren och producenten Carl Falk, som bland annat skapat världshits åt bandet One Direction, tycker att Max Martin är en oerhört välförtjänt pristagare.

– Det är kul att vi låtskrivare som kämpat så hårt för att sätta Sverige på världskartan uppmärksammas. Vi står bakom så många artister och skapar och utvecklar deras karriärer. Men det är alltid artisten som framför låten som får all kredd. Jag tror att alla låtskrivare jublar i dag.

Låtskrivaren och musikproducenten Denniz Pop tog den unge Max Martin under sina vingar i Cheiron-studion som låg vid Fridhemsplan i Stockholm. Max Martin blev något av en lärling och det förhållningssättet har han burit med sig genom karriären.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit "Shake it off". Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Med sin sällsynt skarpa blick för talang har Max Martin, som bor i Los Angeles, knutit flera unga förmågor till sig. På så vis har han kontinuerligt vitaliserat och återuppfunnit sig själv. När Max Martin utnämndes till Årets svensk i världen 2015 berättade han i en intervju att lagarbete är en starkt bidragande orsak till hans framgångar.

Framgångsrik har också sopranen Cecilia Bartolis varit.

Hovsångerskan Elin Rombo hyllar operastjärnans sångteknik.

– Hennes sångteknik är verkligen exceptionell. Hon använder sin röst som ett instrument på ett sätt som ingen annan gör. Många försöker härma henne. Hon sjunger koloraturer, som det heter. Det vill säga snabba passager med en massa toner, och hon missar inte en ton. Jag har lyssnat på henne sedan jag själv började sjunga, säger Rombo.

Även operasångerskan Malena Ernman är entusiastisk inför Polarprisjuryns val av Cecilia Bartoli:

– Hon är operavärldens Usain Bolt, säger hon och fortsätter:

– Hon är en person som har vägrat att följa strömmen. I operavärlden i dag handlar det mycket om att ha en stor röst och stå på en stor scen. Men Cecilia Bartoli menar att musiken inte blir vacker av det och har sagt det så ofta att hon blivit obekväm. Hon har tackat nej till stora scener och väljer konsekvent mindre scener, ofta barockscener.