Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Larsson pryar hos hemtjänsten: "Det är väldigt många bollar i luften"

Som socialnämndens ordförande har hon ansvar att hemtjänsten fungerar.
I torsdags kväll var Malin Larsson med i Matfors hemtjänstgrupps arbete.
– Det är väldigt många bollar i luften samtidigt.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Hemtjänsten har varit i fokus när det gäller matlådor och besparingar. I år har socialtjänsten minskat tiden för matlaging och aktivitetstid för de äldre. Socialnämndens ordförande Malin Larsson har tidigare ätit kommunens matlådor under en vecka. Nu jobbar hon två pass med hemtjänsten i Matfors för att få en bild av verkligheten som hon har ansvar för. I torsdags anslöt hon till Matforsgruppens kvällspass.

– Bilden jag får nu av dem är att det har försämrats, säger Malin Larsson.

Läs mer:

Hon har varit med i projektet en låda mat och ätit kommunens matlådor i en vecka.

Gunvor, 91, drabbas av neddragningarna. "Vill ha mina promenader kvar"

Malin Larsson: Det blir bättre

Kvällens arbetskamrat heter Monika Nordenmark. Hon har närmare 30 års erfarenhet som undersköterska i hemtjänsten.

– Jobbet har blivit stressigare. Både vi och vårdtagarna märker det, säger hon.

Malin Larsson berömmer den proffsiga hemtjänstpersonalen och deras fina bemötande med vårdtagarna. Hon konstaterar att det är ett yrke där man är på språng hela tiden.

– Det är väldigt många bollar i luften samtidigt. De räknar medicin och ser till att allt är rätt och korrekt. Det är inte så att de kan sätta sig och slappna av någon lång stund.

När det gäller förändringsarbete ser Malin Larsson att man måste bli bättre på att lyssna på medarbetarna. Det är experterna.

– Ska man ändra något måste man fråga medarbetarna. De vet faktiskt hur det funkar. Vi måste värna om medarbetare med goda idéer.

Klockan närmar sig halv nio på kvällen. På tv apparaterna i lägenheterna visas Antikrundan. Undersköterskorna Monika Nordenmark och Gunna Sjöbom hastar vidare i snålblåsten till var sin vårdtagare.

– Budgeten är viktigaste frågan. Vi måste bli mer personal. För vårdtagarnas skull, säger Monika Nordenmark.