Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Ottander är i Paris för att kämpa för klimatet

Världens högsta ledare är i Paris där över 190 länder deltar i världens kanske viktigaste möte just nu – FN:s klimatkonferens.
Malin Ottander från Sundsvall är också där, som klimatambassadör för KFUM Sverige.
– Mitt främsta fokus är att engagera ungdomar i klimatfrågan eftersom det är vi som får ta konsekvenserna, säger hon.

FN:s klimatmöte i Paris (COP21) har varit i gång i en vecka. Världens ledare har hörts och synts i medierna och alla talar om klimatfrågan. Sundsvallsbon Malin Ottander är också i Paris, men inte för att hon har makt utan för att hon är ung, engagerad och känner sig direkt berörd.

– När den här möjligheten dök upp kände jag bara att det här måste jag göra. Jag vill inte nöja mig med att sortera sopor. Vi har gjort ett gemensamt ställningstagande med åtta tydliga krav om att Sverige måste höja sina klimatambitioner. Vi överlämnade det till Åsa Romson och regeringen den 25 november, säger hon.

Malin Ottander är uppvuxen i Umeå och kom till Sundsvall som student. Just nu läser hon andra året på Mittuniversitetets journalistutbildning. Att hon som 23-åring känner sig direkt berörd av det som sker i Paris just nu är begripligt. Om FN:s klimatpanel (IPCC) har rätt, och det har den nog, så kommer konsekvenserna av våra växthusgasutsläpp att bli förskräckande om vi fortsätter som idag – kraftig avsmältning av polarisarna, kraftig höjning av havsnivån och ett allt mer extremt väder som kan driva ytterligare miljontals människor på flykt under det här seklet. Malin Ottander är inte äldre än att hon kommer att få uppleva det själv.

Läs också: Minskade utsläpp av växthusgaser i Västernorrland men transportsektorn ett problem

Målet för klimatkonferensen i Paris är att hitta en början på en lösning på problemet, i form av ett globalt och rättsligt bindande klimatavtal som kan hålla nere den globala uppvärmningen under två grader.

Hur är intresset för klimatfrågan bland unga idag?

– För lågt, skulle jag säga, trots att det här är superviktigt. Det handlar ju om vår framtid. Det man kanske kan mötas av är att många tycker det här är lite tråkigt. Då är det som händer här i Paris och de event som vi har sett tidigare under året bra. Det har varit mer klimatpeppande och det är en kul förändring som gör att det här väcker positivt intresse. Det jag skulle vilja framhäva är att det stora arbetet för vår del egentligen kommer att börja efter Paris. Då måste vi helt enkelt fortsätta engagera, och kanske utbilda, framför allt de unga personer som berörs, säger Malin Ottander.

Läs också: Alla mår bra av att cykla

Läs också: Miljövidrigt att göra hårdtrafikerade E4 smalare

Möjligheten för henne att åka till Paris kom tidigare under hösten. Hon har varit med i KFUM sedan hon var 16 och tog chansen när frågan ställdes. Själv undrar jag hur hon ser på oss äldre, som kanske inte är engagerade alls utan fortsätter pumpa ut koldioxid som om det vore ett mindre problem.

Blir du inte förbannad?

– Lite förbannad blir man väl. Det man också märker är att folk i min generation, eller de som är ännu yngre än mig, är att de i alla fall är lättengagerade och går i gång när man berättar fakta om hur det faktiskt står till. Det som händer när man pratar med de som är äldre, och de som är ansvariga, framför allt politiker, är att det känns betydligt segare på något vis. Man får höra lite "ja, ja ..." och det är frustrerande eftersom de trots allt sitter på makten.

Tror du att det blir något klimatavtal i Paris?

– Ja, det måste det bli, så det hoppas jag verkligen. De får ta sig samman och ordna det här nu.

Vad är alternativet?

– Ja, det blir ju att det blir betydligt svårare för individerna att ändra på sig när det inte finns rätt förutsättningar. Politikerna och de ledande länderna måste helt enkelt ta sitt ansvar.

... jorden går under annars?

– Fokus ligger kanske inte på just det, men det blir i alla fall fett dåligt för många människor. Särskilt för de som redan har en utsatt position. Det som jag känner är extra viktigt med det här just nu är också att det faktiskt är en enande fråga, världen över. Det krävs ett enormt samarbete för att nå det här målet, som berör oss alla lika mycket, säger Malin Ottander.

Läs också: Klimatmötet i Paris - så blir det

Läs också: Extern länk COP21