Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma hittade dottern blodig under idrottslektionen: "Skolan vägrade att ringa efter ambulans"

En mellanstadieelev i Sundsvall ådrog sig en kraftig hjärnskakning under en idrottslektion. Eleven åkte skridskor och enligt mamman var ingen lärare på plats.
– Min dotter ringde och jag skyndade mig dit, hon var alldeles blodig men från skolan vägrade man att ringa efter ambulans, det fick jag själv göra, förklarar mamman.

Annons

Enligt mamman grät flickan och lät förvirrad när hon ringde hem under idrottslektionen den 1 mars.

– Hon klagade över svåra smärtor. Jag hoppade i bilen och körde genast till skolan. Där fann jag min dotter helt ensam på skolgården, gråtande, med svullet ansikte och blodig näsa och mun. Det var en fruktansvärd syn. Jag tog henne med mig och började leta efter idrottsläraren men hittade henne inte.

När mamman frågade flickans klasskompisar vad som hade hänt, sa de att hon hade fallit på isen. Ingen visste hur det hade gått till men hon hade utan tvivel svimmat av, berättar mamman.

Hon tog med sig sin dotter till rektorn för att be personalen ringa efter ambulans.

– Det kändes som om de var helt likgiltiga och mest ville förminska händelsen och "täcka över" det hela.

Mamman fick även kontakt med skolsköterskan och skolläkaren men även de ska ha nekat till att ringa efter ambulans. Då tog hon saken i egna händer och ambulansen kom omgående.

Läs även: Arbetsmiljöverket utreder skololycka

På akuten konstaterades det att flickan hade ådragit sig en kraftig hjärnskakning och hon blev inlagd i mer än ett dygn. Hon skrevs ut med förbehållet att komma tillbaka om tillståndet försämrades.

– Jag är både besviken och förbannad och tycker att skolan har uppträtt vårdslöst, säger mamman.

Mer än en vecka efter händelsen lider flickan fortfarande av huvudvärk varje dag.

– Hon kommer fortfarande inte ihåg något om händelsen och vi har inte kunnat göra någonting alls på sportlovet. Ingen har heller försökt kontakta mig från skolan för att höra hur det är med mitt barn. Jag har alltid litat på skolan. Det minsta man kan begära är att de skulle ha ringt efter ambulans när hon hade skadat sig.

Skolans rektor vill i dagsläget inte kommentera händelsen.

– Vi har valt att inte uttala oss i det här ärendet. Skolinspektionen gör en utredning och då inväntar vi det resultatet. Vi utreder det här på skolan också och har på oss till slutet av nästa vecka att svara på Skolinspektionens frågor, säger han.

Läs även: Gott om brister på Sundsvallsskola