Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma som kidnappade två av sina barn döms till fängelse

Mamman från Sundsvall som kidnappade två av sina barn och förde dem till Spanien i höstas döms nu för grov egenmäktighet med barn.

Annons

I mitten av oktober 2015 försvann mamman och två av hennes barn. Pappan som hade vårdnaden om barnen anade oråd när han inte längre kunde få kontakt med kvinnan via telefon och då hon inte lämnat barnen på dagis och skola.

Det tog nära två månader innan polisen hittade mamman som åkt till Spanien med barnen. Sedan åklagaren utfärdat en Europeisk arresteringsorder greps mamman av spansk polis, pappan kontaktades för att komma dit och hämta barnen som tillfälligt placerats på ett barnhem.

Läs även: Kvinna åtalas för att ha fört bort två barn –var försvunna två månader

Mamman har hela tiden förnekar brott och sagt att hon agerade utifrån vad hon trodde var barnens och hennes eget bästa. Hon var rädd att barnen for illa hos pappan och var rädd att helt gå miste om rätten att få umgås med sina barn i en kommande rättsprocess.

Två kvinnor som kände till att mamman förde bort barnen och hjälpte henne med bland annat pengar under tiden döms för medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

Läs även: Mamma inför rätta för kidnappning av barn

Medhjälparna döms till villkorlig dom och 100 dagsböter samt att betala 5 000 kronor i skadestånd till barnen.

När rättegången avslutades beslutade Sundsvalls tingsrätt att mamman skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Läs även: Mamman som misstänks för kidnappning ska genomgå psykundersökning

Merparten av resultatet från undersökningen omfattas av sekretess men tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att döma kvinnan till vård utan dömer henne till fängelse i tio månader. Att brottet betraktas som grovt av rätten beror främst på barnens levnadsförhållanden under tiden de var bortförda. Bland annat ska mamman och barnen ha behövt sova i bilen ibland, mamman hade också svårt att få pengarna att räcka till boende och uppehälle när de var i Spanien.

Även mamman döms att betala skadestånd till barnen, 20 000 kronor vardera, samt cirka 15 000 kronor i skadestånd till barnens pappa.