Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamman som misstänks för kidnappning ska genomgå psykundersökning

Mamman från Sundsvall som misstänks kidnappat sina barn och åkt till Spanien ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det trots invändningar från hennes advokat Johan Sterner.
– Jag blir oerhört förvånad när åklagaren begär en stor undersökning, sa han under sin plädering.

På fredagen avslutades huvudförhandlingen mot mamman som misstänks ha kidnappat två av sina barn och fört dem till Spanien i höstas.

– Det var ren tur att polisen hittade dem, sa åklagare Christina Edlund Nilsson under sin plädering.

Hon påpekade också att det finns mycket som talar för att mamman inte hade för avsikt att återvända hem även om hon under rättegången hävdat att hon bara tog barnen med sig på en längre semester.

– Det har inte varit frågan om någon semesterresa. Hon har bytt telefon, lämnat bankdosa och kontokort hemma för att försvåra spårning. Och hon var borta betydligt längre tid än hon var beviljad ledigt från jobbet, sa Christina Edlund Nilsson.

Hon sa också att straffvärdet för mammans brott är fängelse in minst två år om inte hon i stället ska dömas till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren begärde också att mamman skulle vara fortsatt häktad i väntan på domen.

– Jag blir oerhört förvånad för att åklagaren begär en stor rättspsykiatrisk undersökning. Och jag ser ingen som helst anledning till att ha henne häktad. Hon är en väl fungerande människa, sa mammans advokat Johan Sterner.

Han sa också att barnen inte farit illa under den tid de var i Spanien och att mamman inte ska dömas för grovt brott samt att ett rimligt straff skulle kunna vara villkorlig dom i förening med böter eller samhällstjänst.

Tingsrätten beslutade dock att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och att hon ska vara fortsatt häktad.

De två kvinnor som misstänks för medhjälp har medgett att de skickat pengar till mamman och hjälpt henne hitta boenden under resan men sagt att de inte förstått att de begått några brott.

– Jag delar helt advokat Sterners uppfattning om att brottet inte är att anses som grovt. Och jag har svårt att se att straffvärdet skulle vara mycket mer än minimum när det gäller min klient, sa advokat Erik Hansson som försvarar en av mammans åtalade kompisar.

Läs även: Misstänkta kidnapparen förde barnen utomlands – lägger skulden på pappan

Läs även: Mamma inför rätta för kidnappning

Läs även: Kvinna åtalas för att ha fört bort två barn