Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mammor utan pappor får lagligt stöd

Onsdagen är historisk för alla som är och vill bli mammor på egen hand. En ny lag klubbades igenom i riksdagen som ger dem rätt till assisterad befruktning i Sverige.
– Äntligen blir våra familjer lagliga, säger en glad Susanne Larsson, ensamstående mor i Sundsbruk och ledamot i stödföreningen Femmis.

Lagförslaget har behandlats sedan 2012, och samtliga partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är positiva. Den nya lagen träder i kraft den 1 april och ger ensamstående rätt till fertilitetsbehandling på samma ekonomiska och medicinska villkor som par har i dag. Tidigare var de hänvisade till egenfinansierade försök i utlandet.

Föreningen Femmis (Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF) har kämpat för saken sedan sin tillkomst för tio år sedan och skriver på sin hemsida att "en ny lag innebär också en förändrad och mer jämlik syn i samhället på olika sorters familjebildning".

Någon Susanne Larsson gärna skriver under på. ST berättade hennes historia våren 2014. I sitt knä hade hon den då 15 månader gamla Arvid, tillkommen efter anonym spermadonation i Köpenhamn.

– Mitt problem var att jag närmade mig 40, inte hade träffat någon och kände stark barnlängtan. Jag berättar öppet för min omgivning och har enbart mött positiva reaktioner. Att jag valde bort öppen donation, där barnet kan få uppgifter om sin pappa, beror på att jag inte vill bygga upp falska förhoppningar.

Uppskattningsvis 800 personer årligen beräknas beröras av den nya lagen, och föreningen Femmis har därmed inga planer på att lägga ner verksamheten.

– Nej, tvärtom, det finns mycket kvar att arbeta för. Till exempel ojämlikheterna i föräldraförsäkringen där normen fortfarande är kärnfamiljen. Föräldradagar bör kunna överlåtas till andra, säger Susanne Larsson

Och i en färsk debattartikel i Dagens samhälle sammanfattas kampen så här: "Risken finns att det även fortsättningsvis kommer att handla om ekonomiska förutsättningar. RFSU, Barnlängtan och Femmis föreslår åtgärder som gör att fler även i praktiken får tillgång till assisterad befruktning. Bland annat genom att ta bort praktiska hinder för könscellsdonation och tillåt att ta emot både donerade ägg och spermier samt embryodonation".

Kristdemokraterna har motsatt sig förändringen.

– Vi hänvisar till barnkonventionen och barnets rätt till både en mamma och en pappa, säger Liza-Maria Norlin, kristdemokratisk gruppledare i Sundsvall.

Susanne Larsson kontrar:

– Jag brukar fokusera på det som finns, i stället för det som inte finns. Han har en morfar, en mormor, mostrar och kusiner. Och våra barn är alltid önskade.