Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man lockade björnar med nougat – satte upp kameror utan tillstånd

Det kan bli en ny rättegång mot den man som lockade till sig björnar och satte upp kameror utan tillstånd.

I augusti 2014 upptäcktes fyra kameror i skogen i Ljusdals kommun, intill platser med bland annat fiskrester, melass och nougatkräm. Polisens utredning visade att kamerorna fotograferat djur, bland annat björnar som sökt sig dit.

Se mer: Björnbilderna som blev bevis i rätten

Förra månaden ställdes en man inför rätta. Han fälldes för att ha lockat till sig vilt från annans jaktområde och för att ha satt upp de fyra kamerorna.

Han dömdes för brott mot jaktlagen och brott mot kameraövervakningslagen. Hudiksvalls tingsrätt dömde honom till 120 dagsböter på totalt 40 800 kronor.

Läs mer: Här hittar du direktrapporteringen från rättegången – minut för minut

Nu har mannen överklagat till hovrätten. Eftersom det har varit jul och nyår begär hans advokat Jan Nyman i en skrivelse till domstolen om att få återkomma med grunderna för överklagandet.

Läs mer: Så startade utredningen om kamerorna i skogen

Under rättegången i tingsrätten förklarade mannen att han hade lagt ut godbitar till djur för att få en uppfattning över vad det fanns för djur i området och för att visa bilder för jaktkamraterna.

Han sade att han inte visste att det krävdes tillstånd för kameror i skogen.

Hudiksvalls tingsrätt skrev i domen att allmänheten riskerade att bli fotograferad av kamerorna, som satt uppe i flera månader.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!