Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska ha rätt att välja fel som ung – och få en ny chans

Replik på "Beslutsfattarna måste tänka om – få ut folk i arbete", ST 9 februari.

Signaturen "50-talist" problematiserar i en insändare i ST hur politiska beslut får följder för arbetsmarknaden. Hen menar att det faktum att man i dag måste ha godkända betyg från grundskolan för att kunna söka in på ett nationellt program i gymnasiet endast skapar utslagningseffekter som är av ondo. Vi kan inte annat än att hålla med skribenten. Vetenskapligt vet vi att betygen har föga att göra med hur vi sedan fungerar i vårt yrke.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

För oss politiker som sitter i Navi så har det därför varit väldigt viktigt att satsa på en bred vuxenutbildning. Vi har bland annat satsat extra mycket på yrkesutbildningar på Komvux. Vi menar att det måste vara alla personers rätt att få välja fel och sedan ha möjlighet att göra nya val. Detta behöver gälla såväl för den som har läst en teoretisk som en praktisk utbildning. I Sundsvalls kommun tas i princip alla sökande in. Här är vi Sverigeunika.

Läs också: Det är svårt att få tag på bra personal

Under mandatperioden har arbetslösheten sjunkit betydligt i Sundsvall såväl som i landet. I dag är vi i ett läge då vi har en stor arbetskraftsbrist i många yrken. Arbetsgivare har i dag svårt att kräva att människor har färdiga betyg från gymnasiet. Det är naturligtvis glädjande men vi får inte heller glömma bort hur viktigt det är, i vårt samhälle, med formell utbildning. Tyvärr är det så att de första som blir arbetslösa i en lågkonjunktur är de utan formell utbildning, därför kommer vi i majoriteten att fortsätta satsa på vuxenutbildningen i Sundsvalls kommun.

Christiane Rüdiger (V)

Ordförande nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Navi)

Magnus Haak (S)

Ledamot i Navi

Läs också: Ingen sorteras bort – går emot vårt uppdrag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel