Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män som inte får ha sex - det nya terrorhotet

I svallvågorna av feminismens framgångar internationellt breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig incels, får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i viljan att söka upprättelse, från de kvinnor som aldrig mött deras blickar.

När idéer till upprättelse ska omvandlas till konkreta handlingar står många liv på spel - i författaren Pascal Engmans spänningsthriller Råttkungen. Den är den andra, fristående boken i serien om polinspektör Vanessa Frank, efter "Eldslandet" (2018). Incels är förkortningen av involuntary celibate, ofrivilligt celibat. Det handlar om frustrerade män som inte hittar en kvinna som vill ha sex med dem – sex de anser sig ha rätt till.

I boken hittas en ung kvinna död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Vanessa Frank får i uppdrag att ta sig an ärendet och kommer då på nytt i kontakt med elitsoldaten Nicolas Peredes, som hon också samarbetade med i förra boken. Tidigare har hon varit inblandad i en utredning av en kriminell organisation som kallade sig Legionen och som, förutom att förse Stockholmsområdet med högklassigt kokain, kidnappat flyktingbarn och skeppat dem till Sydamerika. Nu fördjupas deras samarbete när de försöker hitta mördarna till flera flyktingkvinnor och barn som försvunnit, och utröna orsaken bakom både försvinnandena och morden.

"Råttkungen" följer samma berättarteknik som Eldslandet och handlar om den värsta formen av droghandel och kvinnoförtryck. Förgrundsfiguren, poliskommissarien Vanessa Frank, bär på en tung börda, eftersom hon förlorade sin dotter Adeline i unga år, och inte blev livet lättare när hon också övergavs av sin man träffat och skaffat barn med en yngre kvinna. Kanske är det på grund av det som hände Adeline som hon tar det hårdare när kvinnor drabbas av våld än då kriminella gängmedlemmar hittas skjutna i interna gänguppgörelser, och då kanske inte kvinnornas död i sig utan föräldrarnas förlust. Hon vet ju vilken sorts liv de döms till.

De har, enligt sig själva, inget värde i sig utan försöker hitta sitt värde i att de är antifeminister.

Råttkungen är lika spännande och välskriven som Pascal Engmans tidigare böcker, men mer trovärdig eftersom bakgrunden är på riktigt. I dag svämmar Stockholm över av skjutvapen som unga killar är beredda att använda för att ta andelar av kokainmarknaden eller för att hämnas en upplevd oförrätt. Och incelrörelsen finns – en grupp män som har hittat en gemenskap i sitt intensiva hat mot de kvinnor som de anser sig svikna av. Hatet bottnar i en ofrivillig ensamhet och att allt snurrar för fort. De hinner inte med i samhällsutvecklingen och anser sig kränkta av feminismen.

Precis som i högerextrema kretsar handlar det om män som saknar ett sammanhang. De har, enligt sig själva, inget värde i sig utan försöker hitta sitt värde i att de är antifeminister, på samma sätt som man i högerextrema kretsar brukar hitta sitt värde i att man är nationalist.

Givetvis kanaliserar inte alla hatet genom att mörda sina medmänniskor. Men i USA har unga män som inte får ha sex, "incels", mördat 45 människor. Och i såväl USA som i Kanada har ett flertal terrordåd utförts av män som lämnat efter sig manifest och filmer på sociala medier där de berättar att det är kvinnorna de hämnas på. De här männen har blivit hjältar och martyrer för många andra incels.

Män som inte får ha sex har blivit det nya terrorhotet. Och när Pascal Engman skriver om det i sin thriller, och att samma sak kan hända i vårt land, säger han: "Vi pratar om dåd som görs i syfte att sätta skräck bland kvinnor".

Mats Lönnerblad

LITTERATUR

Pascal Engman: Råttkungen

Bookmark förlag