Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man våldtog barn 25 gånger men fick sänkt straff – nu kan fallet prövas igen

Hovrätten sänkte straffet för den man från Sundsvall som våldtog ett barn 25 gånger och filmade övergreppen.
Nu yrkar riksåklagaren att Högsta domstolen ska pröva fallet och skärpa straffet.

Annons

I december 2015 dömdes Sundsvalls tingsrätt mannen som är i 50-årsåldern till fängelse i åtta år för grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

Tingsrätten konstaterade att det inte fanns några omständigheter kring gärningarna som kunde medföra att de skulle anses som mindre allvarliga. Rätten ansåg i stället att det varit fråga om en sådan särskild hänsynslöshet att gärningarna skulle rubriceras som grov våldtäkt mot barn. Förutom fängelse i åtta år dömde tingsrätten också mannen att betala 450 000 kronor i skadestånd till flickan.

Läs också: Åtta års fängelsestraff för man som filmade grova barnvåldtäkter

Men mannen valde att överklaga till hovrätten. I hovrätten yrkade han att fängelsestraffets längd samt skadeståndet skulle sättas ned.

Hovrätten gick på mannens linje och sänkte straffet till fängelse i sex år. Skadeståndet sänktes också från 450 000 till 350 000 kronor.

Läs också: Våldtog barn 25 gånger och filmade övergrepp – får sänkt straff

I domen skrev hovrätten att det finns oklarheter i hur upprepad brottslighet ska påverka det samlade straffvärdet i den här typen av mål.

Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen prövar fallet. Riksåklagaren yrkar att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och skärpa straffet till åtta års fängelse.

Det är enligt riksåklagaren inte rimligt att det lidande den tilltalade har åsamkat målsäganden genom upprepade grova våldtäkter under fyra års tid ska rendera ett fängelsestraff om endast sex år.

Dessutom håller riksåklagaren med Hovrätten om att det finns oklarheter i hur straffbedömning vid allvarlig brottslighet mot samma målsägande bör gå till. Av den anledningen tycker riksåklagaren att det vore av stor vikt att Högsta domstolen tar upp fallet.

Läs mer om tingsrättsförhandlingen här