Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många barn med missbrukande föräldrar saknar stöd: "De löper stor risk för bestående problem"

I Västernorrlands län finns det omkring 10 000 barn som lever i familjer med riskabel alkoholkonsumtion. Av dessa var det 128 barn som fick stöd och hjälp förra året. Det visar en rapport från Junis, IOGT-NTOs Juniorförbund.

Junis har precis släppt en ny rapport om vilket stöd som kommunerna erbjuder barn som lever i familjer med missbruk.

Av länets sju kommuner var det sex som svarade på enkäten. Svaren visade att endast 128 barn som har missbrukande föräldrar fick stöd under förra året. Enligt Junis finns det omkring 10 000 barn i Västernorrland som lever i en familj med riskabel alkoholkonsumtion.

– Många kommuner klarar inte sitt uppdrag att hitta och stötta de som bäst behöver hjälp. Inte ens alla barn vars föräldrar finns inom beroendevården får stöd, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis, i ett pressmeddelande.

I hela landet finns det ungefär 400 000 barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Av dessa var det färre än 3 000 som nåddes av stödinsatser under 2017.

– De här barnen och ungdomarna mår dåligt nu, och de löper också stor risk för bestående problem som fysisk och psykisk ohälsa samt ett eget missbruk. Men för dem som får rätt stöd kan det gå bra. Det är därför det är så viktigt att vi vuxna har kunskap, vågar se och vågar agera, säger Mona Örjes.

Olika yrkesgrupper som möter barn, till exempel lärare, får ofta bristfällig utbildning i hur de kan upptäcka att barn lever i missbrukande familjer – och kan därför inte hänvisa de vidare för att få hjälp.

Det är två tredjedelar av landets kommuner som svarat på enkäten. De tycker att samverkan mellan kommunen och olika instanser är det viktigaste för att få bukt med problemet.