Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många barnlediga i länet har dålig ekonomi i onödan

Annons

Över en miljon löntagare som är anslutna till LO:s kollektivavtal har sedan 2014 möjlighet att utöka sin föräldrapenning till 90 procent av lönen i 180 dagar via Föräldrapenningstillägget (FPT). Tillägget förhandlades fram för att öka männens andel av föräldraledigheten men har kanske framförallt fungerat som en ekonomisk förstärkning för låginkomsttagare. Ersättningen är högre än barnbidraget även vid låga inkomster och kompenserar till exempel för att jobbskatteavdraget försvinner för föräldralediga.

Det verkar som om föräldrapenningstillägget kan få en viss effekt på jämställdheten, bland annat kan vi se att männens uttag av FPT är större än arbetarmännens totala uttag av föräldraledighetsdagar. Det är dock långt kvar till ett jämställt uttag av föräldraledigheten, och även om ekonomisk kompensation kan bidra räcker det inte för att nå ända fram. Av alla föräldrar som utnyttjat föräldrapenningstillägget i Västernorrlands län är 69 procent kvinnor. För att öka jämställdheten krävs en arbetsmarknad med heltid som norm, färre otrygga anställningar och bättre arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken.

LO:s rapport visar också att det är en stor andel som är berättigade till ersättningen som inte ansöker om den. Arbetsgivare har enligt avtalet skyldighet att informera om FPT men inte att anmäla in. Om arbetsgivaren inte lever upp till sin del är det svårt för den enskilde att känna till och ta del av sin rättighet även om de lokala fackföreningarna självklart också ska informera. Här krävs en rejäl skärpning av arbetsgivarnas rutiner så att fler känner till och ansöker om FPT. Arbetsgivarna betalar för tillägget via kollektivavtalet och har därför inget att förlora på att informera om det.

LO drar ett antal slutsatser av den första tiden med FPT. Den viktigaste är att tillägget är ett viktigt tillskott i vardagsekonomin för nyblivna föräldrar med små ekonomiska marginaler. Däremot behöver parterna bli bättre på att informera, så att fler använder försäkringen. Det finns en potentiell jämställdhetseffekt av föräldrapenningstillägget, men tyvärr kan vi se att de flesta föräldrar redan innan barnets födsel planerar ett ojämnt uttag av föräldraledigheten.

Till sist är det viktigt att påpeka att det bara är anställda med kollektivavtal som har rätt till föräldrapenningstillägget och att det därför är ytterligare en anledning att fler företag ska teckna kollektivavtal.

Erik Sidekrans

Facket Försäkrar Handläggare LO-distriktet Mellersta Norrland

Peter Nylander

Ombudsman LO-distriktet Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel