Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många frågetecken kring strandad rentransport

Frågetecknen kring rentransporten som gick av vägen i Skönsberg natten mot måndag har blivit många.
Det verkar saknas en del papper när det gäller den här transporten, säger Gunilla Ekberg, djurskyddsinspektör i Sundsvalls kommun.

Gunilla Ekberg har varit i kontakt med Jordbruksverket som inte hittat de intyg som ska finnas vid djurexport. Här ska finnas uppgifter om att en veterinär besiktigat djuren och att de är i god kondition innan resan påbörjas, fordonet ska också kontrolleras.

Jag har pratat med den officiella distriktsveterinären som haft jour i Överkalix hela helgen, hon har inte gjort någon inspektion, säger Gunilla Ekberg.

Eftersom rentransporten rullat iväg igen har Sundsvalls kommun överlämnat ärendet till kollegerna söderut. Men något napp blev det inte för vår närmsta granne.

Vi har inte hittat den. Polisen är ute i Stockholm och neröver och spanar nu. Och jag har haft kontakt med mina kollegor söderut, säger Lena Scharin, djruskyddsinspektör i Gävle.

Hon har en hel del funderingar kring djurens välmående.

Enligt uppgift har de inte haft mat med sig, man ska ha med mat och vatten och efter 15 timmars resa ska de vila i 24 timmar. Så är det bara, säger Lena Scharin.

Och det är inte bara djurskyddsinspektörerna som reagerat.

Jag har polisanmält rentransporten för djurplågeri, säger Leif Larsson.

Leif Larsson har varit renskötare i hela sitt liv och vet det mesta om djuren och deras behov.

Det var ingen rentransportbil, det finns restriktioner på hur stort utrymme en ren ska ha när den transporteras. Det här fordonet kan aldrig leva upp till dem.

Att renarna fått övernatta i en ladugård upprör Leif Larsson ytterligare.

De ska ha tillgång til snö, det blir för varmt att stå i en ladugård, de plågas. De kan börja dö inom ett dygn. Min förhoppning med polisanmälan är att de här transporterna inte ska förekomma igen, att det inte upprepas. Ren är det finaste som finns, säger Leif Larsson.

Det holländska företag som står bakom transporten sysslar med uppfödning av olika sorters djur; fåglar, alpackor, kameler och lamor bland annat. På sin hemsida berättar företaget att djurtransporterna sker med en specialbyggd lastbil som godkänts enligt EUs normer.