Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många gillade höghuset – men blev inte hörda

Höghuset vid torget blev inte av och många känner glädje. Vi är dock många som faktiskt gillade tanken. Som tyckte det skulle ha blivit en sann manifestation av en stad som vill framhålla sig som speciell. Om inte annat hade staden blivit speciell då. Men många tycker att en stadsplan från 1888 är viktigare än att staden anpassas efter de behov och önskemål som människor har idag.

Säkert var man helt på det klara med vad som drog människor till en stad decennier senare. Vilka behov och smaker som då skulle råda.

För Pluskunder: Osäker framtid för Stora torget efter "skrapans fall" – politiker efterlyser nya idéer

Vi som tyckte det här skulle ha varit jättebra, har haft svårt att göra oss hörda då exempelvis ST konsekvent sållat bort höghuspositiva insändare. I artiklar om höghuset har det framställts som om en opinion i Sundsvall var emot höghuset, vilket inte stämmer med verkligheten. Inga reportage från de som var positiva förekom i tidningen. Eller i varje fall väldigt få. För vi har hela tiden funnits även om inte ST kände för att göra ett objektivt granskande reportage.

I höghusets spår tror folk det har uppstått en tävling för vad som istället kan göras med torget, eller var höghuset borde ha placerats. Romantiska idéer tävlar med den ena otroliga lösningen efter den andra. Förslagen för var höghuset egentligen borde ha stått har alla en ny tänkbar tomt för. Som om höghuset fortfarande ska byggas. Som om det bara gäller hitta en plats. Det är ju nerlagt nu!

Läs även: Så här blir Sundsvall en unik turiststad

Roligast i hela detta sammanhang är att de som aggressivt motarbetat höghuset på torget hela tiden anfört tesen "vårt torg är fint som det är". Uppenbarligen duger inte detta torg som det är nu, utan det har uppstått en sann kapplöpning för vem som kan släppa klurigaste förslaget för torget… eller?

Ylva Harr

ST SVARAR: Hej Ylva! Vi har bevakat förslaget om skyskrapan på Stora torget från en mängd olika vinklar; förespråkare och motståndare har fått komma till tals, precis som både Sundsvallsbor och utomstående.

Vi har gjort utblickar till andra orter och rapporterat om alternativ till skrapan. Många har varit kritiska till förslaget vilket har avspeglat sig i våra spalter, såväl på nyhetsplats som på insändarplats.

Karin Näslund

chefredaktör Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel