Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många glada barn när öppna förskolan öppnade

Flyktingströmmen i Ånge har fört med sig en ökad efterfrågan på förskoleplatser.
Glädjen var därför stor när öppna förskolan slog upp dörrarna i Medborgarhuset.
– Vi bor nära, jag kommer att gå hit varje dag, säger Rahaf Al Zaharwi.

Som ST berättat tidigare, behövs det förskoleplatser. I samlingslokalen Gillet i Medborgarhuset är ljudnivån hög. Glada barn rusar omkring och leker medan mödrarna lugnt tittar på och småpratar med varandra.

– Vi hade tur att det redan fanns ett bygglov för dagisverksamhet i lokalen. Det är därför vi kunde komma igång så snabbt, säger Candra Sund Svensson, förskolechef i Ånge kommuns västra område.

De som fyller tre år på hösten har rätt till 20 timmars förskoleverksamhet per vecka.

– Vi jobbar utifrån skollagen, det är samma läroplan som i vanliga förskolan, säger Candra.

Nu har man rekryterat Renee Degerbo och Maria Sorsa för att sköta förskolan. I går morse gick de för att möta familjerna som ville besöka det nyöppnade dagiset. I samlad tropp gick de sedan mot centrum och Medborgarhuset.

– Det här är jätteroligt, det kommer att bli mycket sång, rim och ramsor för att de ska lära sig språket, säger Maria Sorsa.

Lokalen är godkänd för totalt 50 personer, vad som händer om det blir för många som kommer är osäkert.

– Nu börjar vi här och finns det ytterligare behov så kommer vi att ta tag i det då, säger Candra Sund Svensson.

Rahaf Al Zaharwi har tagit med sonen Alaa. Han ritar bilder med Maria Sorsa och hon förklarar vad det heter på svenska. Rahaf var lärare i hemlandet Syrien och nu vill hon att sonen ska lära sig svenska snabbt. Att det finns en öppen förskola tycker hon är toppen.

– Jag är glad när min son är glad. När han leker är han glad och då glömmer han alla tråkigheter. Vi har inga leksaker hemma så det här är bra. Han kommer somna snabbt i kväll, säger hon på perfekt engelska.