Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många har åsikter om jakten – utan att ens ha satt sin fot i skogen

Jakt är en fritidssysselsättning som många delar och har åsikter om. Även bland den övriga befolkningen hörs åsikter om jakt, om och hur den ska bedrivas.

Våra största rovdjur har nästan alla man träffar på en åsikt om, även den som aldrig sätter sin fot i skogen och fortsättningsvis inte heller har en tanke på att göra det.

Se även: Följ med när älgjakten startar – vi hänger med två jaktlag och sänder live

Nästan alla jakter i vår landsände kräver duktiga hundar om jakten ska bli lyckad ur jägarens synvinkel. En del jaktformer kräver det lilla extra av jägare och hund om jakten ska bli lyckad, och då främst på björn men även på exempelvis hare och mård.

Jakt på älg kräver också goda hundar, men i den jakten deltar så många jägare att man med goda resultat även lyckas med mindre goda hundar för att få fram älgen till en jägare. Där är huvudsaken att man har en bra eftersökshund att tillgå, om inte jägarens skott fått avsedd verkan.

Läs även: Inte underhållning att jaga och döda djur

Älgjakten har av naturliga skäl fått högsta prioritet av skogsägarna då älgen, särskilt under vintertid, äter av skog som industrin vill ha och betalar för. Älgjakten är också den jakt som debatteras högst och där tonläget ibland är så högt att det inte går att beskrivas med ord. Naturligtvis beror detta på att så många är berörda av älgen och bland alla dessa människor har många åsikter om hur och när jakt ska bedrivas, men även hur många som ska fällas.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Under en tid då älgstammen inte var så stor skulle jakt bara bedrivas under de första höstmånaderna. Man hade även åsikter om att älgen skulle lämnas ifred kort efter att älgkon hade befruktats och fostret var på tillväxt i livmodern. Nu tycks senare forskning visa att älgen inte tar någon skada (om den inte blir skjuten) av att jagas även under vintermånaderna. Expertisen likställer den med jakt på småvilt som är lovliga under samma tid. Skillnaden kan vara att älgen jagats hårt under hösten av många människor, men det ska ändå inte utgöra ett hinder mot fortsatt jakt under vintern.

Att övrig vilt inte bär på utvecklande foster när den jagas är ett skäl till att den får jagas. Att älgen under en tid blev för talrik är skäl till att den får jagas, fast den bär på utvecklande foster.

För Plus-kunder: Skarpt sikte på Hökbergets skjutbana: "Det är oerhört åtråvärt att få en plats i jaktlag"

Sedan kan vän ordning vända sig emot att man jagar hare och fågel. Dessa små köttbitar utgör ju inget hot mot skogsbruket och lever bara för att bli föda till andra djur. Likaså, varför man jagar räv och mård. Deras skinn är ju nästan värdelösa numera och särskilt med tanke på klimatförändringarna. Sedan kan vi även låta björn och varg bli talrika så slipper vi älgjägare och slippa få dåligt samvete. Att tamdjur och några människor då får betala med sina liv är många redo för, om man inte drabbas själva och lever på behörigt avstånd.

Kort och gott kan man säga att det går att finna argument för och emot allt, oavsett hur tokigt det låter. Kruxet är att finna gehör för ens vilja hos majoriteten av beslutsfattarna, men det är få förunnat. Om sedan förnuftet får råda är en annan sak och vad som är sunt förnuft råder det också delade meningar om.

F.d söndagsjägare

Läs även: Nu börjar rovdjursjakten – 40 björnar lever farligt i länet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel