Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kom till flugfiskedagen

Det var ett stort intresse för flugfiskets dag i Bergeforsen. Människor hade kommit från Skåne i söder, Norge i väster och Umeå i norr för att delta och manifestera mot ryckfisket.

Bergeforsen är känd bland sportfiskare för ryckfisket, säger Marcus Hallquist, frilandsjournalist för olika fisketidningar. Det är synd, för det innebär att seriösa sportfiskare drar sig från att åka hit.

Marcus Hallquist har lagt ner tid och pengar ur egen ficka för att arrangemanget kring flugfiskedagen. Och han menar att fisket i Bergeforsen skulle kunna locka hit mycket turister om det sköttes på rätt sätt.

Tillåt endast flugfiske från ön och upp till kraftverket. Det är trots allt mycket svårare att rycka en fisk med en fluga. Dessutom vet vi att flugfiskare är beredda att lägga ner mycket pengar på sin hobby och det är oftast dessa fiskare som hyr guider.

Olle Graneheim som arrenderade området för ett par år sedan, var noga med att kontrollera så att inget ryckfiske förekom. Men rent ekonomiskt fungerade det inte, när ryckfiskarena fann det för gott att sluta åka till Bergeforsen. Han håller dock med Marcus Hallquist om att det vore bättre att endast tillåta flugfiske i zon ett, två och tre, från midsommar till och med september.

Det skulle till en början säkert betyda sämre inkomster, men på sikt skulle det utvecklas till ett attraktivt fiske, säger Olle Graneheim.

Marcus Hallquist som reser land och rike runt när han gör sina fiskereportage har nyligen gjort ett för tidningen Allt om Flugfiske menar att Bergeforsen har alla förutsättningar.

Det är troligen ett av landets bästa när det gäller chansen att få en lax, säger han. Dessutom är tillgängligheten bra vilket innebär att man kan åka hit med barn och även handikappade skulle kunna fiska här. Att gå på ön en sensommardag när löven börjat gulna och man ser laxen simma strax utanför är en makalös naturupplevelse.

Just nu är det öringssäsong i Bergeforsen. Men förhållandena under lördagen var inte på topp. Det var tio minusgrader ute. Så ringarna på spöna blev snabbt isfyllda och det blev även lite is på linan. Vilket gjorde att många valde att går runt och titta på den fiskeutställning som fanns. Eller så tog man mot tipps från några flugfiskeinstruktörer som fanns på plats.

Vi har lyckats få hit några av landets elit inom flugfiske och det känns roligt, avslutar Marcus Hallquist, som framhåller alla ideella krafter som hjälpt till denna dag. .