Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kom till Glacialens invigning

Det var cirka 4 grader kallt i luften och vindstilla när Glacialen invigdes på Ålsta folkhögskola i Fränsta. Det i sin tur gjorde det behagligt för alla som kommit hit för att delta.

Och det var många. Det var i vissa fall trångt att ta sig fram för att kunna se alla isskulpturer inne i själva isslottet. Året upplaga var det sextonde i ordningen och invigningstalare, kommunstyrelsens ordförande Sten-Ove Danielsson, var imponerad, med rätta.

Han frågade sig vad det berodde på att kvalitén bara blir bättre år från år. Om det berodde på bättre elever eller bättre lärare och det sista alternativet. Både ock.

Oavsett så konstaterade han att Ålsta folkhögskola lockar till sig många elever från hela landet. Nina Eriksson som jobbat som inhyrd lärare för isskulpteringen är nöjd med resultatet. Men det har dock inte varit helt problemfritt med isen i år.

– Det var många block som sprack sönder, konstaterade hon.

Isen som sågats upp från Torpsjön är inte lika tjock som den varit under senare år. Vilket förstås beror på en mildare vinter i år. Totalt handlar det dock om drygt 30 ton is som nu pryder skolgården.

Fredagskvällen var förstås lite extra då allt lystes upp med olika färger för att skapa effekter på det hårda genomskinliga materialet. En som gärna kände på formerna som huggits och skrapats fram var sexåriga Signe Söderblom.

– Allt är jätte fint, konstaterade hon noterade att det var hårt när hon strök med handen över skulpturerna.

– Men också mjukt, sade hon.

Eleverna har jobbat under hela veckan. Första med att skissa vad man ska skapa. Sedan fick alla jobba med lerblock för att lära sig skapa i en tredimensionell form. När själva isskulpteringen gjordes så var också Härnösandsbon Mattias Hallin med och gav goda råd. Han har många års erfarenhet med isskost från ishotellet i Jukkasjärvi.

Det är nu några år sedan man flyttade Glacialen från Torps kyrka till skolan. En flytt som visat sig vara lyckad. Under invigningen så uppträdde också elever med musik, sång och ett eldspel.

Skulpturerna kommer nu att stå kvar. Så den som missade gårdagens invigning har fortfarande chansen att göra ett besök och förundras över vad som går att göra med is. Detta inne in den 90 kvadratmeter stora borgen. Och i dag blir det dessutom marknad på skolans område.