Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kom till Glacialens invigning

/
  • Det var vackert ur många synvinklar när Glacialen i Fränsta invigdes under fredagskvällen.
  • Konstlärare Nina Eriksson var med elevernas entusiasm och skaparförmåga i det känsliga materialet is.
  • För många kändes det nog nästan trolskt att vandra bland alla upplysta isskulpturer där det nästan kändes som om allt fått liv.
  • Många tog chansen i det fina vintervädret att delta under invigningen Glacialen på Ålsta folkhögskola i Fränsta.
  • Signe Söderblom, 6 år, känner på en av många skulpturer som fanns inne i själva isborgen.
  • Med hjälp av liter rödsprit på en bomullstuss värmdes luften upp i pappersballongerna som sedan svävade högt och vackert över publiken.
  • Isborgen som har en yta på cirka 90 kvadratmeter var fylld med olika isskulpturer som eleverna på Ålsta folkhögskola skapat.
  • I det blåa och gula skenet fick isskulpturerna en extra dimension som framträdde vackert i den mörka vinterkvällen.

Det var cirka 4 grader kallt i luften och vindstilla när Glacialen invigdes på Ålsta folkhögskola i Fränsta. Det i sin tur gjorde det behagligt för alla som kommit hit för att delta.

Annons

Och det var många. Det var i vissa fall trångt att ta sig fram för att kunna se alla isskulpturer inne i själva isslottet. Året upplaga var det sextonde i ordningen och invigningstalare, kommunstyrelsens ordförande Sten-Ove Danielsson, var imponerad, med rätta.

Han frågade sig vad det berodde på att kvalitén bara blir bättre år från år. Om det berodde på bättre elever eller bättre lärare och det sista alternativet. Både ock.

Oavsett så konstaterade han att Ålsta folkhögskola lockar till sig många elever från hela landet. Nina Eriksson som jobbat som inhyrd lärare för isskulpteringen är nöjd med resultatet. Men det har dock inte varit helt problemfritt med isen i år.

– Det var många block som sprack sönder, konstaterade hon.

Isen som sågats upp från Torpsjön är inte lika tjock som den varit under senare år. Vilket förstås beror på en mildare vinter i år. Totalt handlar det dock om drygt 30 ton is som nu pryder skolgården.

Fredagskvällen var förstås lite extra då allt lystes upp med olika färger för att skapa effekter på det hårda genomskinliga materialet. En som gärna kände på formerna som huggits och skrapats fram var sexåriga Signe Söderblom.

– Allt är jätte fint, konstaterade hon noterade att det var hårt när hon strök med handen över skulpturerna.

– Men också mjukt, sade hon.

Eleverna har jobbat under hela veckan. Första med att skissa vad man ska skapa. Sedan fick alla jobba med lerblock för att lära sig skapa i en tredimensionell form. När själva isskulpteringen gjordes så var också Härnösandsbon Mattias Hallin med och gav goda råd. Han har många års erfarenhet med isskost från ishotellet i Jukkasjärvi.

Det är nu några år sedan man flyttade Glacialen från Torps kyrka till skolan. En flytt som visat sig vara lyckad. Under invigningen så uppträdde också elever med musik, sång och ett eldspel.

Skulpturerna kommer nu att stå kvar. Så den som missade gårdagens invigning har fortfarande chansen att göra ett besök och förundras över vad som går att göra med is. Detta inne in den 90 kvadratmeter stora borgen. Och i dag blir det dessutom marknad på skolans område.

Annons