Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många rynkar på näsan åt e-sporten – den ger nyttiga lärdomar för livet

Annons

I insändaren "Ta e-sporten seriöst – starta en utbildning i Sundsvall" skriver Hampus som är 11 år gammal hur han vill gå på e-sportskola, men hans föräldrar ser det som ett skämt.

Tyvärr så är detta ett återkommande problem, föräldrar och andra auktoritetspersoner rynkar på näsan och avskriver ungdomars intressen (e-sporten specifikt) som bortkastad tid och energi.

Det finns redan en e-sportsinriktning på NTI-gymnasiet i Sundsvall, och två till är på gång i Västernorrland.

Läs även: Ge alla elever samma chans att lyckas

I Sverige kommer det hösten 2017 finnas totalt 22 gymnasieskolor med e-sportsinriktning. Och det är långt ifrån bortkastad tid.

Utbildningarna är uppbyggda som tillval på de vanliga programmen. Man får alltså samma utbildning i grunden som om man ej går e-sport. Utöver det väljer man att lägga till extra skoltid för att få med e-sporten.

Läs även: Tillgänglighet får alla elever att lyckas i skolan

Det man lär sig har man nytta av resten av livet. Disciplin, hur man organiserar sin vardag så man hinner med skola, sysslor hemma, fysisk aktivitet och e-sport. Hur man hanterar stress och prestationsmoment. Hur man jobbar i grupp, hanterar konflikter och utvecklas tillsammans. Allt detta och mycket mer kommer man ha nytta av oavsett om man blir en e-sportare eller ej i slutändan.

Läs även: Elever misslyckas i skolan – yrkesinriktade ämnen i högstadiet kan ge motivation

Det finns en stor potential inom e-sport och gaming och det är något som vi hoppas att IT-staden Sundsvall tar vara på. Både som Hampus säger när det gäller ungdomar, men även näringslivet. Många skulle ha glädje av det.

Jonas Öberg

Västernorrland e-sportförening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel