Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många rynkar på näsan åt e-sporten – den ger nyttiga lärdomar för livet

I insändaren "Ta e-sporten seriöst – starta en utbildning i Sundsvall" skriver Hampus som är 11 år gammal hur han vill gå på e-sportskola, men hans föräldrar ser det som ett skämt.

Tyvärr så är detta ett återkommande problem, föräldrar och andra auktoritetspersoner rynkar på näsan och avskriver ungdomars intressen (e-sporten specifikt) som bortkastad tid och energi.

Det finns redan en e-sportsinriktning på NTI-gymnasiet i Sundsvall, och två till är på gång i Västernorrland.

Läs även: Ge alla elever samma chans att lyckas

I Sverige kommer det hösten 2017 finnas totalt 22 gymnasieskolor med e-sportsinriktning. Och det är långt ifrån bortkastad tid.

Utbildningarna är uppbyggda som tillval på de vanliga programmen. Man får alltså samma utbildning i grunden som om man ej går e-sport. Utöver det väljer man att lägga till extra skoltid för att få med e-sporten.

Läs även: Tillgänglighet får alla elever att lyckas i skolan

Det man lär sig har man nytta av resten av livet. Disciplin, hur man organiserar sin vardag så man hinner med skola, sysslor hemma, fysisk aktivitet och e-sport. Hur man hanterar stress och prestationsmoment. Hur man jobbar i grupp, hanterar konflikter och utvecklas tillsammans. Allt detta och mycket mer kommer man ha nytta av oavsett om man blir en e-sportare eller ej i slutändan.

Läs även: Elever misslyckas i skolan – yrkesinriktade ämnen i högstadiet kan ge motivation

Det finns en stor potential inom e-sport och gaming och det är något som vi hoppas att IT-staden Sundsvall tar vara på. Både som Hampus säger när det gäller ungdomar, men även näringslivet. Många skulle ha glädje av det.

Jonas Öberg

Västernorrland e-sportförening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel