Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många strömmade till för att bygga Dannes pool: "Jag är otroligt rörd"

Nu är bygget av Danne Engströms nya pool igång. Folk kom långväga ifrån för att hjälpa till. "Det har kommit fler än vad vi egentligen behöver, men det är bra för då går det fort", säger Fredrik Hallstensson, ordförande i Göran Melins insamlingsstiftelse.

Tusentals människor har upprörts över autistiske Danne Engströms sorg över sin sönderskurna pool.

Läs den första artikeln här: Autistiske Danne får inte bada – någon skär upp familjens pool: "Han är jätteledsen"

I kommentarsfältet på Sundsvalls Tidning Facebooksida skrek folk efter en insamling och då klev Fredrik Hallstensson, ordförande för GMIS, Göran Melins insamlingsstiftelse fram och startade en insamling. Responsen blev enorm.

Läs också: Nästan 65 000 kronor insamlat till Dannes pool: "har aldrig upplevt något liknande

Nu är poolbygget igång och Danne själv var riktigt spänd av förväntan. Det kom folk från Ånge, Ljustorp och Sundsvall för att hjälpa till.

– Jag är ödmjuk och rörd över det här. Nu ska vi, på sommarens kanske varmaste dag äntligen få komma igång och bygga den här poolen, säger Fredrik Hallstensson.

Ett vanligt förekommande ansikte bland volontärerna är trädgårdsföretagaren Tomas Nordin. Han har varit med på de flesta insamlingar som GMIS gjort.

– Jag har själv ett handikappat barn och det började när vi var på habiliteringen och de hade inga träningsredskap. GMIS samlar in sådana saker och då kände jag att jag ville hjäpa till, säger han.

Det tar några dagar att bygga eftersom markarbeten ska göras med markisolering och duk. Sedan ska poolen, pump och värmare installeras. El ska dras och även trädäck ska byggas.

Läs också: Danne sponsras med en stålpool: "Nu söker vi bara folk som vill hjälpa till"

Nu är Swish-insamlingen uppe i 82 540 kronor. Inte ens hälften kommer att gå åt eftersom de som jobbar ställer upp ideellt och många sponsorer har gått in. Bland annat har ett poolföretag skickat en pool i stålplåt. Därför kommer fler att få glädje av pengarna.

– Familjen ville att de pengar som blir över ska stanna i stiftelsen så att de kan komma till glädje för sjuka och funktionshindrade barn, säger Fredrik Hallstensson.

Det har redan gett ringar på vattnet. Nästa vecka skickar GMIS en barnfamilj som har haft långvariga problem med sjukdom till Furuvik på semester.

– De har aldrig varit på semester förr, just för att de inte haft råd på grund av sjukdomsproblematiken. Så det har verkligen gett ringar det här, säger han.

Dannes pool kommer att ta några dagar att bygga, sedan kommer det ta ett tag att fylla och värma vattnet.

– Vi kommer att försöka bjuda in kompisar på ett poolparty nästa vecka, säger mamma Anita Edström.