Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill åka snowboard och skidor på torget

Eliten finns inte på plats.
Men så är det också just det som gjort Sundsvall RailStyle till Sveriges största i sitt slag.
Vi vill inte få hit supereliten, för då riskerar vi att skrämma bort många andra, säger tävlingsledaren Johan Larsson.

Just tanken att fokusera på bredden i stället för toppen verkar fungera. I år är fler än 150 åkare anmälda till tävlingen, som inleddes med kval i går – ett kval arrangörerna kallar locals day.

Men en snabb titt i startlistorna visar att det är långt ifrån bara lokala åkare som deltar. Folk har kommit från hela landet för att köra railjam på Stora Torget i Sundsvall.

Hanna Elfving från Sundsvall och Sanna Lindberg från Kvissleby deltar för första gången

Jag var dödsnervös alldeles innan första åket. Det var så mycket folk, men det kändes bra, säger Lindberg, som är en av få tjejer som är med och åker. I skidklassen, där hon och kompisen Elfving är anmälda, är de totalt fyra stycken.

De andra två är åtta år äldre än oss och en har vunnit Nordiska Mästerskapen. Så de är nog riktigt duktiga, säger Lindberg, som själv bara har hunnit träna några åk i Nolbybacken i Kvissleby.

Men vi tänker inte på placeringar. Vi åker bara för att det är roligt.

En inställning som verkar smitta av sig på de flesta – och som även är tävlingsarrangörens mål. Sveriges största tävling har landets lägsta prispengar – något som skrämmer bort de stora stjärnorna. Helt enligt planen.

Många ungdomar skulle nog bli rädda att ställa upp om supereliten kom. Nu har vi en otrolig uppslutning i stället, förklarar Larsson.

Men bra åkare saknas ändå inte. I dagens final kliver de speciellt inbjudna, seedade åkarna in i tävlingen – utöver de 20 killar som tog sig vidare från kvalet.

Bland tjejerna går alla vidare.

Det är så få tjejer, så de som är med vill vi ha i backen även på lördagen, säger Larsson.

Lindberg och Elfving får alltså ytterligare en åkdag. Återstår att se om de tränat in några nya trick till dess. I går var taktiken i alla fall lika glasklar som briljant:

Tricket blir att inte ramla, förklarar de med en mun.