Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mängder av hatmail

Sundsvalls Tidning har granskat många politiker. Men aldrig tidigare har hatmejlen varit så många. Reportern Peter Jonsson har tagit emot ett drygt hundratal.

– Det brukar bli så här när man skriver om Sverigedemokraterna och jag har varit med om att få hatbrev tidigare, men det har aldrig varit i den här omfattningen. Men det finns också en hel del beröm och pepp i inkorgen.

Har någon hotat dig?

– Inget hot mot mig som person har kommit. Men det är väldigt många som uttrycker sig nedsättande om mig som journalist och människa. Ett mejl med kvinnlig signatur skrev att jag är en obehaglig, ful, gammal gubbe. När jag bakspårade meddelandet såg jag att det var avsänt av en man som har en profil på Facebook med tydliga rasistiska förtecken.

Varför tror du näthatarna är så många?

– När man ifrågasätter deras rätt att definiera invandrade människor som något annat så blir de väldigt provocerade. De drivs av någon märklig konspirationsteori och tror att den svenska journalistkåren vill dem illa. De vill då undergräva all journalism som inte bekräftar deras teorier.

Varifrån kommer kommentarerna?

– Från hela Sverige och även utomlands ifrån. Jag kunde iaktta ett tydligt ökat inflöde sedan sajten Avpixlat tagit upp artiklarna. Jag vet att jag inte är den enda som råkat ut för dreven som de bedriver.

Får det dig att avstå från att skriva om (SD)?

– Absolut inte. Som undersökande journalist får man i viss mån räkna med att bli kritiserad och i viss mån ifrågasatt. Det är spelets regler. Men jag tycker inte att det är okej med hatiska tillmälen.

Tror du det kan skrämma andra till tystnad?

– Jag hoppas att det inte skrämmer några journalister till tystnad. Men, jag är lite rädd för att tonfallet i kommentarsfälten och på nätet tystar vanliga sansade människor som vill diskutera de här frågorna utifrån en annan infallsvinkel. Och det är väl kanske allvarligare.