Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mange Hellberg om nya skivan: "Det handlar om mitt liv"

Mange Hellberg fortsätter att berätta historier om människor som inte alltid får plats.
Till veckan släpper han "Hellberg och dalbana och på fredag är det releasefest på Oscar Matsal och Bar.
– Det handlar om mitt liv, det går upp och ner.

Annons

Att uppleva Mange Hellbergs musik är att kliva in i något mer. Projekten avlöser varandra och går samtidigt in i varandra. "Det är insidan som räknas" är inte bara en låt, en video och en singel. Det är också ett instagramkonto där människor i utkanten av vårt samhälle får berätta sin historia.

Det är där någonstans, i historierna, vi hittar honom. Artisten Mange Hellberg. Den 21 oktober släpper han och Simon Olausson fullängdsalbum nummer två, "Hellberg & dalbana"

– Det handlar om mitt liv, det går upp och ner. Jag har svårt att hitta balansen när det är vindstilla även om det är bättre nu. Jag vill klättra i berg eller gå nerför till dalen. Det är därför albumet heter så, säger Mange Hellberg.

Även om låtarna alltid går genom honom, som genom ett erfarenhetsfilter, så tar han ett steg från sig själv den här gången.

– Jag berättar historier. Det är sagoberättelser. "Huvudet på spiken och spiken i kistan" handlar om en relation som blev som den blev. Jag blev dumpad. Nu har jag tagit lärdom av det och ser jag någon har problem vill jag bara krama om dem.

"Det är alltid eftermiddag någonstans" handlar, som det låter, om att det är alltid eftermiddag någonstans. Man kommer aldrig undan.

– Om jag vaknar upp en dag och vill bli full, men har jag inget att skylla på så är det alltid eftermiddag någonstans. Då är det ju också legitimt att dricka i det här landet onsdag, fredag och lördag. Så om jag sitter där på lunchen på tillexempel Invito med en öl i handen och bestämt mig för att bli full igen och någon frågar så, förklarar Mange Hellberg.

"Ska jag falla ska jag falla rejält" beskriver just hur någon, inklusive honom själv, tar saker hela vägen.

– Jag kan se människor klättra och springa och tänka hur jag själv gjorde. Jag tejpade kökslådorna för att jag var rädd för att hugga mig själv med kniv.

Att släppa skivan känns lite nervöst. Soundet har förändrats en del och det finns en oro att fansen inte ska tycka om förändringen.

– Men samtidigt känns låtarna fantastiska. Jag tycker att jag skriver bättre och bättre, säger han.

Samtidigt är det i sin publik han hittar stöd och styrka.

– Ja, det är tack vare alla människor som ger mig kärlek. Det är som om jag skriver låtar med hela Sverige. Min egen Mange-armé.

På fredag är det releasefest på Oscar Matsal & Bar. Det är fri entré.