Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångfalden skapar tillväxt på arbetsmarknaden

Näringslivet vill. De nyanlända som sökt sig till Sverige på jakt efter en framtid vill. Politikerna säger sig också vilja lösa situationen, men trots det så är det så svårt. Vad är det som är problemet?

Det går bra för Sverige just nu och den svenska arbetsmarknaden är glödhet. Arbetsgivarna har ett stort behov av arbetskraft och de har för länge sedan gett upp hoppet om att hitta den perfekta arbetstagaren med rätt arbetslivserfarenhet och utbildningsbakgrund. Finns det inte någon sjuksköterska eller undersköterska att tillgå är man beredd att anställda någon som kan avlasta vårdpersonalen med enklare arbetsgifter.

AlphaCE hjälper 30 till 40 personer ut i jobb varje vecka. Det är personer som oftast står mycket långt ifrån arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen rating är vi den kompletterande aktör som har bäst rating. Arbetsförmedlingen får ofta kritik. AlphaCE är myndighetens förlängda arm. När vi lyckas hjälpa en arbetssökande att hitta ett jobb är det ett positivt resultat även för Arbetsförmedlingen. De är inte vår konkurrent, de är vår kund. Det är Arbetsförmedlingen som upphandlat våra tjänster, det är Arbetsförmedlingen som kontrollerar att vi levererar det vi lovat och det är Arbetsförmedlingen som borde ta åt sig äran när vi lyckas.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

AlphaCE:s utmaning är inte att hitta arbetsgivare som vill rekrytera eller som vill ta ett samhällsansvar. Vår erfarenhet är att det finns gott om så kallade "enkla jobb" och möjliga vägar för de nyanlända som kommit till Sverige under 2015, i synnerhet i tillväxtregioner som Sundsvall. Sveriges ekonomi går för högvarv och det råder högkonjunktur. Vår största utmaning är just nu att hitta arbetssökande. Vi behöver få tillgång till de individer som finns i våra offentliga system och där spelar Arbetsförmedlingen en viktig roll. Vi behöver en väl fungerande myndighet och vi måste få arbetsro på arbetsmarknaden och ett gemensamt fokus på att skapa ett bättre Sverige.

På lördag deltar vi på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar här i Sundsvall. På agendan finns integrationsfrågorna och hur Sverige bäst ska ta tillvara den kompetens som kommit till vårt land. Nu vädjar vi till regeringspartiet att göra en blocköverskridande översyn som skapar långsiktiga ramverk för oss som arbetar med arbetsmarknadens utmaningar. Vi vill inte vara ett slagträ i den politiska debatten. Vi vill ha spelregler som alla kan enas om över tid och som fokuserar på att hjälpa arbetssökande att hitta jobb och arbetsgivare att hitta arbetskraft – det behöver inte vara svårare än så.

Berivan Mohamed

Försäljningschef AlphaCE med ansvar för arbetsgivarkontakter

Maria Mattsson Mähl

Vd och grundare av AlphaCE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel