Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångmiljonfråga skapade het debatt i fullmäktigesalen i Timrå

Budgetfrågor blev det stora diskussionsämnet under måndagskvällens fullmäktigemöte.
S och V ville att kultur- och tekniknämnden skulle ha en buffert om något extraordinärt hände.
De höll inte alla med om utan tyckte att nämnden först skulle göra av med miljonerna de redan förfogar över.

Annons

Årets andra möte i fullmäktige inleddes med information från Migrationsverket, socialförvaltningens chef Ingeborg Melin, och överförmyndarnämnden. När siffror om asylsökande, bristen på gode män och vikten av att ge de ensamkommande flyktingbarnen snabb hjälp diskuterats så övergick politikerna till att diskutera pengar i kompletteringsbudgeten.

Läs också: Polis och Timråpolitiker – så var årets första fullmäktige

Det handlade först och främst om en fråga gällande mer miljoner till kultur- och tekniknämnden. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att investeringspengar från kompletteringsbudgeten ska fungera som en slags buffert om det händer något oväntat eller om det skulle behövas mer pengar till underhåll av olika slag.

Det resonemanget motsatte sig, Tony Andersson (M) oppositionsråd. Han menar att nämnden först kan göra av med de tio miljoner kronor som finns innan det ska till fler miljoner. Pengarna som nämnden redan förfogar över kan gå åt till renoveringen av Ala skola samt om- och tillbyggnaden av Söråkers skola och blir det sedan pengabrist så får man agera då.

– Återkom när ni behöver mer pengar, förklarade Tony Andersson från talarstolen.

Läs även: Sverigedemokraterna vill att polis ska avhysa tiggarna i Timrå

Jan-Christer Jonsson (S), ordförande i kultur- och tekniknämnden, menade däremot att det finns ett väldigt stort behov av pengar till underhåll av olika slag. Och frågan har diskuterats tidigare menar han.

– Det är så här att det är ett väldigt stort behov av underhållsplaner och varför vi inte har hunnit göra något ännu eftersom vi inte vet om vi får pengarna. Men nämnden kommer att fatta beslut i april om vad som ska göras men vi kan inte göra det innan vi vet vad som finns i den så kallade potten, sa Jan-Christer Jonsson.

Läs mer: Lindstrand lovade i höstens första fullmäktige

Att frågan om kompletteringsmiljonerna skulle diskuteras flera gånger tyckte många var en självklarhet. Henrik Sendelbach (KD) tycker det handlar om en demokratifråga.

– Frågan kan komma upp hur många gånger som helst, menar han.

Det slutade med att med att kompletteringsbudgeten klubbades men det begärdes votering. Den slutade med 29 för, tio emot, och en som avstod sin röst. Mot beslutet reserverade sig M, L, KD och NT.