Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångsidig utställning av Aqua-gruppen

Almamia:
Aqua-gruppen ställer ut akvareller
Margareta Schmekel Blästa, Janet Heinonen, Agneta Iveslätt Bohman, Mona Kanzler
Till och med 12 december

Från svepande och snabba penseldrag till mer metodiska och långsamma. De fyra kvinnorna från Hälsingland som ingår i Aqua-gruppen har i snart tio år experimenterat och sökt sina uttryck med akvarelltekniken. Någon har hållit på längre och alla har inte varit med hela tiden. De målar för att det är kul, för att lära och för att driva sitt experimenterande med vattenfärg ytterligare ett steg – kanske till en ny stil.

Utställningen innehåller alla slags motiv; från blommor till bastubadande kvinna.

Margareta Schmekel Blästa, Harmånger, målar snabbt och med en lite svepande penselrörelse. En hel del blommor, men i porträttet av mannen "Kostas" och den mer svårfångade "Vindflor" ger hon motiven en mer personlig känsla.

Janet Heinonen, Stocka, har nära till naturen, till havet och till segelbåtar. Det märks i hennes motivval: måsar, pingviner, seglare och solnedgång. Alla sina motiv plockar hon från sina inre bilder, även om de blir för det mesta väldigt konkreta. I "Seglare i hamn" och "Solnedgång" skapar hon en skön mystiskt känsla när hon låter vattnet flöda lite mer med penseln, och suddar ut konturlinjerna.

Agneta Iveslätt Bohman, Hassela, har skogen nära och gillar att vara ute tidigt i älgjaktstider. När naturen vaknar kan det var som mest trolskt. Det visar hon i "Oktober" när träden, skogsgläntor och myrar går i varandra. Och allting i ett diffust ljus som ger mättade färger. Hon ställer också ut en fin akvarellmonotypi: "Granar". Då skapar man en bild via avtryck. Mellan två ark av mycket tunt papper styr man färgflödet genom att tycka på det övre papperet under torktiden.

Mona Kanzler, Strömsbruk, började måla på allvar när hon blev pensionär. Hon är född och uppvuxen med havet inom räckhåll i Bohuslän. Hon älskar vattnet, och det märks. Med ytterst lite färg på penseln visar hon upp den värld där hon trivs bäst. Men i "Val i sikte" blaskar hon på ordentligt och ger med färg liv åt det stora däggdjur hon såg i ytan utanför Maine i USA.