Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manliga regissörer dominerar SVT Drama: "Jag skulle önska att vi kommit längre"

En majoritet av SVT Dramas serieproduktioner har män som huvudregissörer.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det ser hur såhär 2017. Jag skulle naturligtvis önska att vi hade kommit längre, säger Anna Croneman, programchef.

En sammanställning över SVT Dramas tv-serieproduktioner som sänts de senaste sju åren visar att det är fler produktioner med manliga huvudregissörer än kvinnliga.

I år är det tre produktioner med en manlig regissör, en produktion med en kvinnlig regissör samt tre produktioner där det både har varit kvinnor och män som regisserat.

– Vad jag ser är att det är ett ökat antal kvinnliga producenter och ett ökat antal kvinnliga manusförfattare. Det är också ett ökat antal kvinnliga regissörer av avsnitt, men de konceptuerande regissörerna är fortfarande i hög grad män, säger Anna Croneman, som i år har tillträtt som programchef för SVT Drama, till TT.

En konceptuerande regissör, eller huvudregissör som det även kallas, är den person som gör de första avsnitten av serien och bland annat sätter roller tillsammans med producent och rollsättare.

– Det är det jag menar måste ändra sig, kvinnor kan inte bara vara avsnittsregissörer, för kvinnor måste också vara konceptuerande regissörer. Det är den distinktionen jag vill göra, säger Anna Croneman.

SVT Drama samproducerar sina serier, och enligt Anna Croneman är därför beslutet om vem som ska regissera inte enbart deras.

– Därför blir det ett mer långsiktigt arbete, att jag hela tiden måste lyfta frågan. Det kommer jag att göra, säger hon.

* * *

Fakta – så ser registatistiken ut:

Resultatet har sammanställts först efter att serien har sänts. I fallen där det både är män och kvinnor som har regisserat framgår inte vem som varit huvudregissör och vem som har varit avsnittsregissör, samt hur många det är. Till exempel kan det vara en manlig huvudregissör, men tre kvinnliga avsnittsregissörer.

2010: Totalt 15 produktioner. Nio med manliga regissörer, fem med kvinnliga regissörer samt en produktion där det både har funnits manliga och kvinnliga regissörer.

2011: Totalt sju produktioner. Fem med manliga regissörer, ingen med kvinnlig regissör samt två produktioner där både män och kvinnor har regisserat.

2012: Totalt 12 produktioner. Sex med manliga regissörer, fyra med kvinnliga regissörer samt två produktioner med både kvinnor och män som regissörer.

2013: Totalt fem produktioner. Fyra med manliga regissörer, ingen med kvinnlig regissör samt en produktion med manliga och kvinnliga regissörer.

2014: Totalt fem produktioner. Fyra manliga regissörer, ingen med kvinnlig regissör samt en produktion med både och.

2015: Totalt sex produktioner. Fem med manliga regissörer, ingen med en kvinnlig regissör samt en produktion med både och.

2016: Totalt tio produktioner. Sju med manliga regissörer, en med kvinnlig regissör samt två med både manliga och kvinnliga regissörer.

2017: Totalt sju produktioner. Tre med manliga regissörer, en med kvinnlig regissör samt tre produktioner med både manliga och kvinnliga regissörer.Källa: SVT Drama