Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen får föda – då ordnar sig allt

Ställ mig i skamvrån och spotta på mig. Jag är nämligen orsaken till att kvinnor har lägre lön än männen. Jodå.

Det kom en statlig utredning förra veckan och där påpekas att en orsak till vårt ojämställda samhälle är att mammorna är föräldralediga längre än papporna.

Kvinnornas löneutveckling påverkas negativt av barnskötandet. Inte nog med det – alla kvinnor – även de som inte föder barn – drabbas surt för att mammor – som jag – tar större delen av föräldraledigheten.

Här har jag gått och varit feminist i alla år, men så fort jag blev mamma förstörde jag allt för mina medsystrar. Gick hemma och skötte barn och det kändes fint och viktigt. Det kändes väl naturligt att vara nära den människan som bott i min kropp i nio månader. Det kändes väl naturligt att vara nära den människa som växte på grund av min bröstmjölk – vad vet jag. Dessutom försökte jag återhämta mig psykiskt och fysiskt efter graviditet och förlossning och nog trodde jag i min enfald att jag gjorde något bra.

Men egentligen bidrog jag att totalt haverera jämställdheten. Nog borde jag struntat i allt vad omständigheter var för just vår familj och hur jag kände och hur babyn var och inte låtsas om instinkter och sådant där gammeldags. Nog borde jag börjat jobba heltid när babyn var sex månader och sedan ha barnet på förskolan från och med ett års ålder. Det vore redigt och korrekt i jämställdhetens namn.

Jag har dessutom stökat till det rejält på arbetsmarknaden. Jag varit ledig med ungarna utan betalning. Det har tydligen också varit fel – och struligt för arbetsgivaren. Det där med strulet slog LO:s ordförande Karl- Petter Thorvaldsson fast i en intervju med Sveriges Radio. Ledighet utan ersättning blir bara trassel på arbetsmarknaden sa han och det där trasslet står ju oftast mammorna för. Så han tycker att det är bra att den statliga utredningen föreslår mindre makt åt familjen, rätten att vara obetalt ledig med barn ska enligt förslaget snävas åt.

Jag kommer inte förstöra för andra kvinnor mera. Här föds inte fler barn. Snippan är babystängd. Och jag har ett förslag – det är faktiskt dags att männen börja föda barn. Då skulle allt bli bättre. Männen kan bära barnen i nio månader i sin kropp, föda, spricka och blöda, amma och så vidare och de kommer kunna göra det utan att förstöra för jämställdheten. Alternativt blir vi robotar – allihopa. Det vore onekligen det allra smidigaste. Eller att ha babyfabriker. Hämta ditt färdiga barn och lämna det sedan på förskolan. Smidigt och modernt. Mänskliga relationer är för komplicerat. Det blir bara bängel. Jag ber alldeles oärligt om förlåtelse för alltihop.

Lina Norberg Juuso

linanj79@hotmail.com

Journalist och student på Mittuniversitet i Sundsvall. En tvåbarnsmamma som tycker pappor kan bängla mera och vara obetalt lediga med sina barn.