Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mantel mördar Thatcher

Annons

Hilary Mantel blickar gärna mot själens mörkaste vrår. Hennes väldiga romanserie om Thomas Cromwell siktar in sig på de fula sidorna: makthungern, avundsjukan, girigheten, kättjan och missunnsamheten. Men också en mer försonande ömklighet som ser på människan med större ömhet. Vi gör vad vi kan när vi dansar på gravens rand och försöker få ut så mycket av vår uppmätta tid som möjligt.

I Cromwell-serien kommer makten med ett större pris, huvudet sitter inte säkert på nacken, men inte heller när hon skriver om makten i modern tid låter hon bilan vila.

Titelnovellen, ”Mordet på Margaret Thatcher”, skapade rabalder i Storbritannien när den först publicerades. Är det tillåtet att en av landets främsta författare fantiserar om att döda en prominent politiker? Hilary Mantel är inte först med dylika fantasier, men hennes novell får en extra udd av att antipatierna lyser igenom. Hilary Mantel tyckte inte om Thatcher.

Novellen utspelas i augusti 1983 och rör sig kring en faktisk ögonoperation som Thatcher gjorde. Senare klarade hon sig undan ett verkligt attentat. En kvinna väntar på rörmokaren och släpper in fel man. En mördare som behöver hennes fönster för att med gevär döda ministern. Det som utspelas dem emellan är inte ett vanligt gisslandrama utan ett avancerat tankeexperiment med knivskarp dialog. För en IRA-man är det inte främmande att ta till våld, men hur skulle man själv reagera om chansen uppstod att medverka till att avliva en avskydd politisk ledare?

Hitler brukar vara huvudperson i sådana tankeexperiment, men Margaret Thatcher är mer spännande eftersom känslorna kring henne är mer komplexa.

”Mordet på Margaret Thatcher” är samlingens huvudakt, klokt placerad i slutet, ty ingen av de övriga novellerna håller den nivån. Hilary Mantel är en mycket skicklig författare, varje sida blixtrar av intelligens. Och nog finns det guldkorn i samlingen, men den ger ändå ett tämligen blekt intryck. Hon behöver en större duk att måla på, som i Cromwell-böckerna, möjligheten att bygga en hel värld. En författare av hennes kaliber kan självklart skriva goda noveller, men novellen är inte hennes ultimata format, som hos till exempel Alice Munro.