Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Illvillig nätkampanj mot att C vågar stå för något

Låt gå för att Postnord har förstört det kända idiomet. Med det sagt: Som ett brev på posten kom nya anklagelser mot Centerpartiet efter att förhandlingarna med Socialdemokraterna föll. Det provocerar att Centerpartiet vågar stå för något principiellt i svensk politik.

Återigen riktar den så kallade högersvansen anklagelser mot Centerpartiet. Den svans av människor med vulgär tonalitet som politiskt står någonstans mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den här gången är anklagelsen att Centerpartiet obstruerar och blockerar alla regeringsförsök.

Sanningen är precis tvärtom. Sverige kommer inte få en ny regering innan M och S lämnar den position som är absolut bäst för respektive parti. Ibland måste man acceptera en lösning som är bra, men inte bäst.

Det här centerhatet som högersvansen uttrycker på nätet grundar sig förmodligen i någon sorts illvillig avundsjuka för att man själv inte befinner sig i politikens centrum, vilket man planerade och hoppades på.

Centerpartiet är det enda parti som deltagit vid varje regeringsförsök efter valet. Oavsett om Ulf Kristersson, Stefan Löfven eller Annie Lööf själv har varit sonderingsperson så har man medverkat till att föra Sverige närmare en ny regering. Men det innebär inte att Centerpartiet ska tvingas acceptera vad som helst bara för att kravet kommer från S eller M.

Centerpartiet är dessutom det enda partiet som vågar gå in i förhandlingarna med rak rygg och en tydlig riktning. Det beror på att man inte slits isär av inre splittringar eller ett förlustval där avgångskrav puttrar i kulisserna. Det gör att Centerpartiet vågar vara med och tolka vad som ska vara mitten i svensk politik, i stället för att lämna uppgiften till S och M.

Den styrkepositionen har inte ett mittenparti haft sedan 80-talet.

Styrkepositionen är naturligtvis något som Centerpartiet (och L) borde ta tillvara och våga stå fast vid. 1900-talet handlade om Socialdemokraternas dominans i svensk politik, det finns inget som säger att mittenpartierna ska lägga sig platt inför Moderaterna och Sverigedemokraterna. 2000-talet behöver inte vara högerns dominans i svensk politik.