Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Backholm Bohlin: I dag är du med och väljer väg för Europa

Artikel 1 av 1
EU-valet 2019
Visa alla artiklar

Gå och rösta i dag.

Ska du bara läsa en enda rad av den här texten så är det just det budskapet jag vill att du tar med dig.

I förra valet till Europaparlamentet så röstade bara drygt varannan röstberättigad svensk och i valen före det var valdeltagandet än lägre. I praktiken betyder det att de som faktiskt gick till vallokalerna – eller förtidsröstade – fick extra stort inflytande med sin röst.

Kommunistiska partiet har drivit kampanj i sociala medier – och i en debattartikel på ST.nu – där de uppmanar till bojkott av Europaparlamentsvalet. Det är inte ofta jag håller med KP, men just i frågan om att ju färre som röster kommunistiskt i valet desto bättre, ska vi kanske kunna hitta en gemensam ståndpunkt.

Mellan 50 och 60 procent av alla beslut som fattas i fullmäktige påverkas av lagar och regler som har fattats på EU-nivå.

Skämt åsido, jag tycker det är viktigt att rösta vad man än tycker om EU. Oavsett man som Malin Björk (V) och Peter Lundgren (SD) i grunden är skeptisk till EU eller om man som Karin Karlsbro (L) vill att EU ska inrätta ett europeiskt FBI så är det viktigt att göra sin röst hörd.

Sedan ska man som alltid ta partiernas ”vallöften” med en nypa salt. I stort sett alla partier som ställer upp i valet blandar nationella och EU-budskap på sina affischer. Moderaterna och Kristdemokraterna pratar gärna om mer kärnkraft, men det är inte en fråga som avgörs i Europaparlamentet. Inte heller om Sverige ska gå med i EMU och införa euron som valuta, som Liberalerna vill, avgörs i Bryssel eller Strasbourg utan i Sveriges riksdag. Miljöpartiet går till val på floskelbudskap som ”Hopp i stället för hat”, oklart vad det rent konkret innebär just för dagens val. Socialdemokraternas "För demokrati och jämlikhet, mot klyftor och extremism" är också intetsägande eftersom ytterst få skulle få för sig att påstå det motsatta.

I Europaparlamentet spelar personer större roll än i de nationella parlamenten.

Det är lätt att se allt som har med EU att göra som utrikespolitik och något som därmed ligger rätt långt ifrån vår vardag. Det är dock ett felaktigt perspektiv. Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppskattar att mellan 50 och 60 procent av alla beslut som fattas i fullmäktige i Medelpads kommuner på ett eller annat sätt påverkas av lagar och regler som har fattats på EU-nivå. Därför spelar det roll att du röstar. Och hur du röstar. På samma sätt som det spelar roll när du röstar i kommunal-, landstings- och riksdagsval.

En sak man ska komma ihåg om politiken i Europaparlamentet är att personer spelar större roll än i de nationella parlamenten. Därför finns det en poäng med att inte bara välja ett parti utan att också försöka sätta sig in i vad de olika kandidaterna tycker.

Fredrick Federley (C), Peter Lundgren (SD) och Malin Björk (V) är tre toppkandidater som har erfarenhet av Europaparlamentet medan S, MP, L, M och KD alla ställer upp med noviser till toppkandidater. För oss som norrlänningar och Medelpadsbor är det värt att lyfta fram att Liza-Maria Norlin, känd från Sundsvallspolitiken, står trea på KD:s lista. Det är inte omöjligt att hon lyckas komma in om KD gör ett bra val.