Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Bohlin: 2018 – ett år då mycket står på spel

Annons

"Nytt år – nya möjligheter" brukar det heta. Det är nog många som hoppas på det inför det nya året. Socialdemokraterna i Västernorrland till exempel. Partiet har haft ett tufft år och hoppas garanterat att det nya året också ska innebära nya möjligheter.

Den 9 september 2018 är det som bekant dags för oss väljare att rösta fram vilka som ska hålla i styråran i kommuner, landsting och riksdag. I vår del av landet kommer inte minst regionvalet att bli intressant. Då kommer nämligen det stora slaget om Västernorrland att stå. Tyvärr är länet splittrat och medborgarna djupt befästa längs varsin sida av frontlinjen vid landskapsgränsen mellan Ångermanland och Medelpad.

I länets norra delar, framförallt i Ådalskommunerna, kommer Socialdemokraterna att göra ett dåligt val. S gör nu vad man kan för att stoppa blodflödet. Att statsminister Stefan Löfven toppar riksdagslistan ska förstås mot denna bakgrund. Det är ett försök att locka tillbaka missnöjda Sollefteå- och Kramforsbor. Historiskt har många människor röstat på samma parti i samtliga val och förhoppningen är väl att Löfven ska fungera som dragplåster till riksdagen och dra med sig landstingssiffrorna upp några procentenheter.

Som ytterligare glidmedel för att minska friktionen så har S i Västernorrland föreslagit två ångermanlänningar i topp på sin landstingslista: Glenn Nordlund från Örnsköldsvik och Sara Nylund från Härnösand. Vilka blir de tunga namnen från Medelpad? Eller räknar partiet kallt med att rösterna i Sundsvall, Timrå och Ånge är säkrade ändå? Vanligtvis brukar man försöka balansera de olika regionala intressena, även om alla partiföreträdare förstås säger sig vara mer av länspolitiker än lokalpolitiker.

Självklart kommer också riksdagsvalet att blir intressant. Valet kommer att bli en "spärrthriller", som Ewa Stenberg på Dagens Nyheter uttryckte det. Flera partier dansar runt fyraprocentspärren. Ett extremscenario, inte särskilt troligt dock, är att tre partier – Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – åker ur riksdagen. Det skulle i så fall totalt förändra dynamiken i svensk politik.

Den nye moderatledaren Ulf Kristersson sa nyligen i en intervju i Expressen att: "Vi tänker se till att Stefan Löfven och den här regeringen tvingas avgå efter nästa val." Samtidigt har statsminister Stefan Löfven sagt att han inte tänker avgå även om Alliansen blir större än regeringen. Båda sidor använder Sverigedemokraterna som slagträ: Från Alliansens håll heter det att om Löfven tänker sitta kvar med stöd av SD så bör han säga det. Från regeringens håll säger man att Alliansen måste vara tydliga med om de tänker göra gemensam sak med SD för att rösta bort Löfven som statsminister. Båda blocken leker Svarte Petter med SD:s röster. Samtidigt så ger man på detta sätt SD den där "tungan på vågen"-rollen som partiet så gärna längtar efter.

Lyfter vi blicken ännu mer så kommer mellanårsvalen i USA under hösten att bli intressanta. Straffar väljarna republikanerna för Donald Trumps politik eller kommer man att behålla kontrollen över både senaten och representanthuset? Utfallet blir avgörande för hur både republikaner och demokrater kommer att positionera sig inför presidentvalet 2020.

2018 kommer att bli ett spännande år att följa. Det blir ett år då mycket står på spel. Förhoppningsvis kommer det att generera en massa intressant läsning på denna sida.

Gott nytt år!